FKMS RADIO KNJAŽEVAC

10. Evropska noć istraživača: Predavanje o Milutinu Milankoviću

24/09/2019
Milutin Milanković
U četvrtak, 26. septembra od 19:00 sati, u velikoj sali Regionalnog centra za stručno usavršavanje, biće održano predavanje o Milutinu Milankoviću, jednom od najvećih naučnika Srbije.

Predavanje se organizuje u saradnji sa Udruženjem ”Milutnin Milanković”, a prati ga i izložba zahvaljujući kojoj će posetioci imati priliku da se upozanaju sa radom čoveka, čije ime se najčešće povezuje sa izradom najpreciznijeg kalendara, kao i sa klimatologijom i ledenim dobima, oblašću u kojoj je dao najveću naučni doprinos. Ali, većina nas zaboravlja da je Milutin Milanković (28. maj 1879 – 12. decembar 1958) prvi doktor tehničkih nauka među Srbima

.Na poziv Petra Putnika, druga iz Beča i vlasnika građevinske firme, Milutin Milanković je izradio projekate mostova od armiranog betona, u rasponu od 30 metara, na stenovitim obalama za buduću trasu železničke pruge Niš-Knjaževac.

Milankovićevo rešenje se dopalo Državnim železnicama Srbije koje su dodelile posao izgradnje ovih mostova u dolini Timoka preduzeću Petra Putnika i izradnja je kreula 1912. godine.

Predavanje se organizuje u okviru Noći istraživača.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt