FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Danas se obeležava Dan nauke i 163. godine od rođenja Nikole Tesle

10/07/2019
nikola_tesla
Srbija danas obeležava Dan nauke. Ovaj praznik ustanovljen je na dan rođenja jednog od najvećih srpskih umova Nikole Tesle, a biće obeležen nizom manifestacija širom države.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine. Tokom svog života, registrovao je preko 300 svojih patenata i “oživeo” je jednako mnogo svojih izuma i ideja. Danas, 10. jula obeležavamo kao Dan nauke, upravo u njegovu čast.

U nastavku pročitajte neke zanimljivosti o ovom čuvenom naučniku.

 

  1. Rođen je tokom oluje koja je te noći pogodila Srbiju. Babica je smatrala da je ovo loš znak i da će Nikola biti “dete mraka”, ali majka je na to odgovorila: “Ne, biće dete svetla”, što se kasnije ispostavilo kao tačno.
  2. Bio je poprilično opsesivno- kompulsivan. Bio je opsednut brojem tri, okrugim objektima i svojom kosom.
  3. Prema nekim navodima, Tesla je spavao samo dva sata dnevno.
  4. Bio je obsednut i bacilima i čišćenjem svega što dotakne. Razlog se krije što je kao tinejdžer umalo nastradao od kolere.
  5. Imao je sjajno pamćenje i mogao je da zapamti celu knjigu, sa svim fotografijama i to do neverovatnog detalja.
  6. Jednom prilikom, pomogao je Marku Tvenu. Naime, Mark i Tesla su se družili i Nikola ga je pozvao da prisustvuje jednom eskperimentu. Nakon eksperimenta, Tven, koji je bio poznat po tome što je patio od zatvora, otrčao je pravo u kupatilo.
  7. Mnogi njegovi izumi nalaze se u vlasništvu Vlade SAD-a.
  8. Ista ta vlada je 1900-ih godina verovala da je Tesla nemački špijun.
  9. Bez njegovih izuma, danas ne bismo imali florescentno svetlo, X zrake, mašinu za veš, radio, televiziju, mobilne telefone.

Srećan vam Dan nauke!

Izvor : edukacija.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt