FKMS RADIO KNJAŽEVAC

12. Međunarodni studentski festival folklora: Veče živih boja, tonova, plesa i vedrine

19/07/2019
Folklor
U Knjaževcu je sinoć gostovao međunarodni festival folklora u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš.

Grad Niš domaćin je ovogodišnjeg, dvanaestog Međunarodnog studentskog festivala folklora od 16. do 21. jula,  koji okuplja 16 ansambala sa preko 500 učesnika iz 8 zemalja.

Pod pokroviteljstvom Opštine Knjaževac, Doma kulture i Studentskog kulturnog Centra iz Niša, nastavlja se decenijska saradnja i lepa tradicija gostovanja učesnika ovog festivala u našem gradu.

Brojna  knjaževačka publika ispratila je sinoć nastupe folklornih ansambla iz Meksika, Slovenije, dok su umesto najvljene Makedonije, na sceni platoa Doma kulture, nastupili članovi Akademskog folklornog ansambla “Svetozar Marković“ Studentskog kulturnog Centra iz Kragujevca. Zapažen nastup na ovoj večeri, imao je i domaći folklorni sastav, Škola  folklora Doma kulture Kolo.

Najviše pažnje i oduševljene publike, izazvali su  ples i koreografije  folklornih i muzičkih  grupa “Folklórico Ređiomontano Set” iz Meksika  i  slovenačke grupe “Dragatuš”  iz Dragatuša.

Grupa “Folklórico Ređiomontano Set” osnovana je 2014 od strane Alberta Garsije, i ona objedinjuje talenat monterejskih muzičara, igrača i pevača sa predstavljanjem života i običaja naroda Montereja, koristeći načine i sredstva koja odražavaju regionalni identitet. Vendi, dugogodišnja članica ovog ansambla,  u ime svojih kolega, obratila se  publici i izrazila zahvanost na prilici da nastupe u Knjaževcu.

Nakon gostovanja festivala  u gradovima okruženja, u subotu 20. jula, ansambli će još jednom prodefilovati kroz centar Niša, da bi festival bio završen velikim koncertom u Parku Svetog kojim će ovogodišnja manifestacija biti završena.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt