FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Otvorena izložba o privredi Paraćina u Zavičajnom muzeju

04/09/2019
FB_IMG_1567654202986
U galeriji Zavičajnog muzeja, ovog utorka, otvorena je multumedijalna izložba pod nazivom “Privreda Paraćina – od mlina do industrije: sećanje na optimističnu budućnost“. Autorke izložbe su Hristina Mikić i Estela Radonjić Živkov, dok je o samoj izložbi na otvaranju govorio direktor Zavičajnog muzeja Paraćin, Branislav Stojanović

Milena Micić,  viši kustos Zavičajnog muzeja u Knjaževcu kaže da je muzej u Paraćinu je takođe Zavičajni muzej, bavi se baštinjenjem i proučavanjem zavičajnog kulturnog nasleđa, a jedna vrlo važna i specifična stvar za Paraćin i za celu Srbiju jeste upravo razvoj privrede i industrije.

 

‘ Na 25 panoa prestavljeni su počeci i razvoj Srpske fabrike stakla, Industrije tekstila (Štofara), Fabrikle ratluka i bombona, današnje Konditorske industrije „Paraćinka“ i drugih, značajnih za razvoj privrede Paraćina.“ Tu su i prve bombone i prva fabrika stakla i jedna od ozbiljnijih industrija tekstila potiču upravo iz Paraćina. Paraćin je od oslobođenja od Turaka pa do današnjih dana zaista imao veoma važnu ulogu u razvoju naše zemlje, dakle, od trgovine svinjama pa do današnjeg dana kada govorimo o nekadašnjoj trgovini kristalom i staklom.Naš muzej ima jednu aplikaciju koja se zove „Stari Knjaževac“ i koja će biti dodatno obogaćena i oplemenjena. Mislim da je dobro i da naša publika krene da se upoznaje i na ovaj način sa nasleđem kroz digitalne alate i kroz različite medije“, rekla je Micić.

Ovom izložbom prikazan je privredni razvoj Paraćina, od predratnog perioda do današnjih dana kroz priču o najznačajnijim fabrikama Paraćina i bankama osnovanim u predratnom periodu. Privredna istorija je jedan od najznačajnijih aspekata identiteta Paraćina, ali ona nije u dovoljnoj meri do sada bila dokumentovana, valorizovana i prezentovana široj javnosti.

Izložbu prate interaktivna publikacija i besplatna android aplikacija koje doprinose rekonstruisanju kulturnog nasleđa gradske arhitekture in situ (na licu mesta gde su ti objekti nekada bili i kako su izgledali).

. Izložba  će  u Galeriji muzeja moći da se vidi do 26. septembra

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture, Fabrike cementa „CRH Srbija“ iz Popovca kod Paraćina i opštine Paraćin.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt