FKMS RADIO KNJAŽEVAC

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25/11/2018
zenski_aktivizzam
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra u znak sećanja na 25. novembar 1960. godine kada su u Dominikanskoj republici brutalno ubijene sestre Patrija, Minerva i Marija Tereza Mirabel, zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokratiju. Datum ujedno obeležava i početak akcije “16 dana aktivizma” koji traju do 10. decembra, međunarodnog dana ljudskih prava, kako bi se simbolično povezao problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima i istaklo da je takav vid nasilja kršenje ljudskih prava

Od početka godine do 15. novembra u Srbiji je smrtno stradalo 30 osoba ženskog pola, kao posledica nasilja u porodici, od kojih u 25 slučajeva nije bilo prijavljeno porodično nasilje.

Ovo je izjavio Predrag Dragović, glavni policijski inspektor u Odeljenju za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Kako je naveo,  u istom periodu, takođe u okviru porodičnog nasilja, života je lišeno i 13 osoba muškog pola, od kojih u 11 slučajeva nije bilo prijave nasilja. Zato je Dragović apelovao da se nasilje u porodici prijavljuje, pre nego što dođe do izvršenja krivičnog dela, On je naglasio da je u Operativnom centru MUP-a otvorena besplatna telefonska linija – 0800-100-600, za prijavu svih vrsta nasilja sa elementima nasilja u porodici i može da se prijavi anonimno.

Od primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od juna 2017. godine do 15. novembra ove godine, izrečeno je ukupno 36.370 hitnih mera o udaljenju nasilnika. Od toga, privremenog udaljenja učinioca iz stana bilo je 11.212, a privremene zabrane učinioca da kontaktira žrtvu nasilja 25.158 hitnih mera. Od strane suda produžene su 19.702 mere i prekršene 2404 mere. Zakon (o sprečavanju nasilja u porodici) je preventivan i njegov smisao je da se reaguje brzo i blagovremeno, dok ne dođe do krivičnog dela.

Nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svetu prebijene, prisiljene na seksualni odnos, ili su doživele neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženjaNasilje nad ženama je rašireno širom sveta i ne poznaje državne granice, rasu, klasu, kulturu, tradiciju i religiju.

Nasilje nad ženama je fenomen koji zahteva sistemski angažman celog društva i zato su važni kontinuirani zajednički programi, koji se bave tim problemom, kao i aktivnosti na suzbijanju nasilja u porodici.
Od 2002. godine u Krivičnom zakonu država po prvi put objavljuje da nasilje u porodici nije lična stvar člana porodice nego da je to društveno i državno pitanje.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prilika je da se još jednom ukaže na ovaj problem i napore koji se preduzimaju za njegovo uklanjanje i stvaranje uslova za bezbedan život svih žena.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt