FKMS RADIO KNJAŽEVAC

30. maj – Svetski dan obolelih od multiple skleroze: Ostanimo povezani

30/05/2020
Ostanimo-povezani_620x0
Nakon 15 godina od uvođenja lekova prve generacije za lečenje multiple skleroze, od koje u Srbiji boluje 9.000 ljudi, država je odlučila da ove godine na pozitivnu listu lekova uvrsti savremenu i efikasnu terapiju, koja do sada nije bila dostupna pacijentima. Za obolele je tako učinjen veliki pomak i u tom duhu ove godine se obeležava 30. maja Svetski dan borbe protiv multiple skleroze. To je podmukla bolest, a njen tok nepredvidiv. Broj obolelih od MS u Srbiji je u porastu. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu.Žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca. Društvo multiple skleroze Srbije, kao jedno od najstarijih udruženja pacijenata u Srbiji, ove godine obeležava Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, pod sloganom "Ostanimo povezani".

S obzirom da opasnost od koronavirusa još uvek nije prošla, Udruženje multiple skleroze u Knjaževcu još uvek ne okuplja svoje članove, jer oni spadaju u rizičnu grupu, ali to im, kako kažu, ne smeta da budu povezani i da brinu jedni o drugima, kako to čine i u takozvanim ”normalnim” okolnostima.

Okupljeni u Udruženju trude se da svoje aktivnosti kreiraju na način koji će biti prepoznatljiv njihovim poznanicima, prijateljima, rođacima, odnosno svima od kojih očekuju razumevanje i podršku. U prostorijama  Udruženja organizuju se susreti sa lekarima, radionice u kojima se članovi druže i bave kreativnim radom.

Knjaževačko udruženje deo je velike porodice koja zastupa interese više od 9000 obolelih od multiple skleroze širom Srbije. Lekari kažu da ova bolest, nepredvidiva misterija, počinje između 20. i 40. godine, mada se može javiti u bilo kom životnom dobu. MS je češća kod žena nego kod muškaraca, a statistika Svetske zdravstvene organizacije upozorava da je kod mlađe populacije MS vodeći uzrok netraumatskog invaliditeta.

Odlukom, donešenom ove godine, da na pozitivnu listu lekova stavi i savremenu terapiju za obolele od MS-a, država je učinila veliku stvar, ali će, verovatno, Timokom morati da protekne još mnogo vode, pre nego što se položaj obolelih od multiple skleroze popravi u pogledu dijagnostike, lečenja i rehabilitacije i pre nego svi zajedno uklonimo i poslednju barijeru – onu arhitektonsku i, još važnije – onu u svojim glavama.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt