FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Aleksa Stanojević Aca (1852-1947)

22/10/2018
Aca_Stanojević 8
Rođen je u Knjaževcu, od oca Miloša i majke Lozane, kao jedno od četvoro dece. Bio je štampar i rentijer. Važio je za uglednog poslovnog čoveka i velikog dobrotvora.

Rođen je u Knjaževcu, od oca Miloša i majke Lozane, kao jedno od četvoro dece. Bio je štampar i rentijer. Važio je za uglednog poslovnog čoveka i velikog dobrotvora.

Kao značajna politička ličnost imao je veoma važnu ulogu u društveno-političkom životu Srbije i Kraljevine Jugoslavije. Šesdesetogodišnju političku karijeru započeo je kao poslanik Narodne skupštine 1880. Bio je jedan od osnivača Narodne radikalne stranke 1881. Pored Nikole Pašića, čiji je bio kum, prijatelj i dugogodišnji saradnik, najistaknutija je ličnost ove partije. Nakon smrti Nikole Pašića 1926, dolazi na mesto predsednika stranke.

Aca Stanojević vezuje se za brojne prelomne istorijske događaje, ali su njegova ličnost i autoritet nekompromitovani i uvažavani. Bio je protivnik režima kralja Milana Obrenovića, jedan od organizatora Timočke bune 1883, učesnik u Čebinčevoj aferi, predsednik Narodne skupštine u više mandata od 1902. i jedan od članova srpske delegacije koja je pratila kralja Petra I Karađorđevića u Ženevu 1903.

Nesebično je pomagao ugroženim porodicama i talentovanoj deci. Podržavao je rad crkvene zajednice, Sokolskog društva, Crvenog krsta, Čitališta i drugih dobrotvornih, pevačkih, čitalaških, sportskih društava u Knjaževcu. Posle Drugog svetskog rata poklonio je tek osnovanoj omladinskoj biblioteci veliki broj knjiga.

Kuća Ace Stanojevića u Njegoševoj 6 spomenik je kulture. Od 1986. u njoj je Muzej grada Knjaževca, u sastavu Zavičajnog muzeja.

 

Aleksa Stanojević je sahranjen u Knjaževcu uz najviše državne počasti…

Izvor: “Knjaževac – O zavičaju od A do Š”, autora: Vladane Stojadinović, Milene Milošević Micić, Bojane Ilijić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt