FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Apoteke u Knjaževcu

05/09/2018

Zdravstvene prilike u Knjaževcu u 19. veku, bile su slične kao i u ostalim mestima Srbije. Lekovima i lečenjem su se bavili empirici- samouci sve dok u ovu varoš nije došao magistar farmacije Antonije Gančarski. Posle godina provedenih u apotekama Austrije i Mađarske, sa velikim iskustvom stranih apotekara 30.08.1880. godine, otvorio je prvu apoteku u Knjaževcu.

Apoteka je bila smeštena u centru grada u zgradi trgovca Nikole Švabića. Ta prva javna apoteka u Knjaževcu imala je kasnije još tri vlasnika. Teofil Radolović, rodom iz Sombora, otkupljuje apoteku 1884. i drži je do 1905. godine kada njen vlasnik postaje magistar farmacije Stanislav Kučera. Ovaj Čeh školovan u Pragu, apoteku je držao 27 godina, a u varoši je bio prihvaćen kao rođeni Knjaževčanin.

Omiljen je bio i naredni vlasnik apoteke, Dimitrije Šapinac, Požarevčanin, čovek široke kulture i boem, koji je vreme rado provodio u kafanama uz piće i pesmu. Imao je Stradivariusovu violinu. Apoteku „ Kod Svetog Jovana“  Šapinac je  uspešno vodio od 1932, a radio je i tokom okupacije.

Magistar farmacije Vojislav Micić, poreklom iz Zaječara, otvorio je 1932. apoteku “Kod Svetog Đorđa”. Nalazila se u ulici Kralja Aleksandra, današnjoj ulici Kneza Miloša. Kako je bio strasveni fotograf, Micić je u apoteci prodavao i robu za potrebe fotografisanja i vršio usluge razvijanja filmova.

Posle drugog svetskog rata 1949, privatne apoteke, sa osobljem, spajaju se u državnu apoteku. Od 1957, apoteka u Knjaževcu nosi naziv „Eskulap“. U njenom sastavu su i apoteke u Minićevu i Kalni.

Prvu privatnu apoteku u Knjaževcu otvorili su Ljiljana i Jovan Isakov, 1990. godine. U gradu sada ima nekoliko privatnih apoteka.

 

Izvor: “Knjaževac – O zavičaju od A do Š”, autora: Vladane Stojadinović, Milene Milošević Micić, Bojane Ilijić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt