FKMS RADIO KNJAŽEVAC

BDP “Neispričano” – Nepodnošljiva lakoća kreativnosti

25/02/2020
87487637_523506461885125_5054980631113498624_n
U Domu kulture sinoć je premijerno izvedena predstava Beogradskog dramskog pozorišta "Neispričano" u režiji Vladana Đurkovića po tekstu Božidara Kneževića.

Predstava “Neispričano” jeste komad koji na specifičan način formira žanr u domenu misterije i psiho drame, kao romantičan, ali i trilerski zamišljen “upad” u podsvest pisca.

Izvesni umetnik zapada u sopstveni tamni vilajet i pokušava da izađe na kraj sa sopstvenim idejama, dok se paralelno sa tim odvija dokumentarna priča iz Beograda tokom okupacije u Drugom svetskom ratu, a dešava se među glumcima u nacionalnom teatru.

Drama “Neispričano” dovodi glavnog aktera, pisca Džimija, u centar psihodeličnog susreta sa zapostavljenim muzama i junacima nedovršenih priča u snolikom okruženju lavirinta od knjiga imaginarne biblioteke iz kojeg nema pravog izlaza.

Glavne uloge tumače članovi ansambla BDP-a Milorad Damjanović (Džimi) i Sandra Bugarski (Gospođica), a u ostalim ulogama igraju i glumci Jelica Knežević, Aleksandar Jovanović, Borko Sarić i Fuad Tabučić.

Knjaževačka publika koja je sinoć premijerno pogledala predstavu “Neispričano” na Velikoj sceni Doma kulture , iz sale je izašla sa saznanjem koliko je kreativni rad težak i ispunjen ozbiljnim krizama, kako nastaje jedno umetničko delo i koliko ono pisca može moriti, kako nastaju priče i knjige koje čitamo i koliko zapravo treba razumeti umetnika kao tananu dušu koja se susreće sa velikim pitanjima i ne tako prijatnim emocijama u procesu stvaranja.

– Komad se bavi temom koja je važna za svakog umetnika. Uspeli smo da napravimo priču koju će publika voleti da gleda, a koja će ih u isto vreme naterati na razmišljanje – zaključio je Milorad Damjanović, dodajući da se i on sam, kao glumac, gotovo svakodnevno preispituje i procenjuje, te da se kreativna kriza javlja gotovo kod svih stvaralaca.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt