FKMS RADIO KNJAŽEVAC

“Crveni krst” obeležava Dan volontera

05/12/2019
24313162_1709628075715311_8276044656088411653_o
Crveni krst Srbije, kao najveća volonterska organizacija u zemlji, obeležiće danas Međunarodni dan volontera, koji ove godine nosi slogan "Volonteri za budućnost u koju su svi uključeni". Posebna pažnja ove godine biće posvećena volonterima koji su angažovani u svojim lokalnim zajednicama, a biće skrenuta pažnja i na to da oko 60 odsto volontera širom sveta čine pripadnici marginalizovnaih grupa i žene.

 

Crveni krst Srbije uključuje u svoj rad oko 60.000 volontera, od tog broja je 20 odsto starijih, 20 odsto srednjih godina i radno sposobno, a 60 odsto čine mladi volonteri, navodi se u saopštenju te organizacije.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca podseća da im svake godine približno 14 miliona volontera poklanja svoje vreme, a od tog broja oko devet miliona su mladi.

– To čini pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca najvećom humanitarnom volonterskom organizacijom na svetu, a što uključuje i približno 450.000 zaposlenih koji na globalnom nivou pružaju podršku volonterima – navodi se u saopštenju Crvenog krsta Srbije.

Volonterski rad u okviru Crvenog krsta Srbije predstavlja, navode, svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice bez materijalne nadoknade.

Crveni krst Knjaževac obeležiće Međunarodni dan volontera tribinom ” Pružimo ruke volonteru”, uz kratke volonterske priče, razmenu iskustva, a sve  pod sloganom  “Volonteri za budućnost u kojoj su svi uključeni”.

Kažu da volontiranje, osim što rešava probleme ugroženih kategorija stanovništva, ono i izgrađuje ličnost onih koji volontiraju i pomaže društvu da se uputi u humanijem smeru razvoja i solidarnosti.

Kako vlade širom sveta, zajedno sa civilnim sektorom i lokalnim zajednicama, rade na tome da ublaže efekte siromaštva i unaprede zdravlje i obrazovni nivo stanovništva, volontiranje se pokazuje kao efikasan element tih napora.

Promovisanje volontiranja je posebno značajno u zajednicama koje su ekonomski manje razvijene, u ruralnim i udaljenim krajevima, napominju iz Crvenog krsta, gde je, ističu, najdragoceniji resurs koji zajednica ima na raspolaganju upravo solidarnost njenih članova, snažan osećaj zajedništva i jedinstvenog iskustva i motivacije.

 

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt