FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Dan Svetog Ilije Gromovnika

02/08/2019
sveti ilija
Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, veze prošlosti i budućnosti hrišćanske crkve i spasenja čoveka. Na dan Svetog Ilije u mnogim gradovima se organizuju vašari. U Knjaževcu, vašar ima tradiciju dugu 180 godina.

Sveti Ilija, veoma poštovan  svetac u pravoslavlju,  te kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom zavetu i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine sa strahopoštovanjem preuzelo hrišćanstvo, vezujući ga za nastanak nove vere i za novi Hristov dolazak.

Prema predanju,Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ plamenim kočijama uzneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Prema predanju, prorok Ilija suprotstavio se caru i prebacio mu otpadništvo i prorokovao sušu i glad zbog slavljenja tuđih bogova.

Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneli na Svetog Iliju.

Prema narodnom verovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, obeležava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Poznata je izreka “od Svetog Ilije sunce sve milije”.

Na dan Svetog Ilije u mnogim gradovima se organizuju vašari. U Knjaževcu, vašar ima tradiciju dugu 180 godina.

 

 

Prvi vašar je, kako piše u zavičajnoj enciklopediji ”Knjaževac od A do Š”, održan na Preobraženje 1837. godine. Od 1839. održava se na Svetog Iliju.

U početku, na vašaru se trgovalo stokom, poljoprivrednim i zanatskim proizvodima, a kasnije i drugom robom. Vašar je i svojevrsni zabavni park. Nekada je na njemu mogao da se vidi cirkus, menažerija, zid smrti i druge atrakcije. Do danas, zadržali su se ringlišpili i luna park.

Vašar ne može da se zamisli bez mekica i pljeskavica, bez maštovitih prodavaca, bez robe za svačiji džep. Svetoilijski vašar najveći je od pet koliko ih se svake godine održava u Knjaževcu. Traje tri dana, ako Ilija Gromovnik ne odluči drugačije.

Mnoštvo verovanja i običaja vezano je za ovaj praznik.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara.

Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite. Narod veruje da majke njime treba da namažu decu po obrazima kako bi bila zdrava.

Po predanju, na Svetog Iliju pre podne je leto, a popodne jesen. Nakon ovog dana, prema običajima, više se ne kupa u rekama.

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Propašću kraljevine Jugoslavije ta tradicija vazduhoplovaca je prekinuta, ali je obnovljena 1992. godine

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt