FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Danas je Svetski dan borbe protiv side

01/12/2019
shutterstock_781744186-1-e1542992807417
Prvog decembra se širom planete obeležava Svetski dan borbe protiv side, u znak podrške obolelima od ove bolesti i njihovim porodicama. Procenjuje se da je 37 miliona ljudi u svetu trenutno inficirano virusom HIV-a. Na Svetski dan borbe protiv HIV-a i side, epidemiolozi upozoravaju da je broj onih koji nose HIV virus 35 odsto veći nego prošle godine. U Srbiji zvanično živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, ali procenjuje se da je taj broj dva puta veći. Među novodijagnostikovanim osobama bilo je osam puta više muškaraca nego žena. Od 16 osoba koje su od side preminule tokom ove godine, 14 su muškarci.

Svetski dan borbe protiv side je prvi put obeležen 1.decembra, 1988. godine i prvi je proglašeni globalni dan zdravlja. Crvena traka, kao simbol borbe protiv side i solidarnosti sa obolelima, ustanovljena je tri godine kasnije, 1991. godine.

U međuvremenu, sida je postala, pojednostavljeno rečeno, mnogo manje strašnom, nego što je doživljavana prvih godina kada se pojavila. Najviše zahvaljujući novim terapijama, koje uspevaju da ovu bolest, kod mnogih obolelih praktično prevedu u hroničnu i omoguće im da lakše žive i funkcionišu, kao i da budu manje zarazni.

Svetska zdravstvena organizacija stalno upozorava da mnogi zaraženi u svetu, skoro 40 odsto njih, zapravo i ne znaju da su zaraženi.

Zato je veoma važno da svi koji imaju razloga da sumnjaju, da su mogli da se zaraze virusom, odu na testiranje, kako bi se eventualnim dijagnostikovanjem infekcije i počelo lečenje koje može da im spasi život i spreči da se virus proširi i na druge ljude.

Bolest se najčešće prenosi putem nezaštićenih seksualnih odnosa sa zaraženom osobom, zatim korišćenjem istog pribora, odnosno igala i špriceva za ubrizgavanje droge.

Može se preneti i sa zaražene majke na dete, samom trudnoćom, rođenjem ili dojenjem bebe.

Da bi se neko zarazio virusom HIV-a, virus mora da dospe u njegov krvotok. Važno je znati da se virus ne prenosi dodirom, zagrljajem, poljupcem, kijanjem, kašljanjem, pljuvačkom, kao ni korišćenjem istog pribora za jelo.

veoma je važno da onaj koji je HIV pozitivan rano to i sazna, jer danas postoji veoma moćna terapija koja može da pomogne.

Osobe inficirane HIV-om mogu sa antiretrovirusnom terapijom živeti više od pedeset godina od momenta otpočinjanja lečenja, a to praktično znači da se život osoba sa HIV-om približio prosečno očekivanom životnom veku u Evropi i SAD u, jer se kod većine inficiranih osoba HIV otkrije između dvadeset pete i dvadeset devete godine života.

Foto: Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt