FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Danas su letnji Sveti Vrači

14/07/2019
sveti_vraci
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Braća Kozma i Damjan još za života se proslaviše čudesnim isceliteljskim moćima i verom u Hrista. U vreme progona hrišćana baciše ih pred bolesnog rimskog cara Karina i car im naredi da ga izleče. Braća odgovoriše da njihove moći ništa ne vrede bez prave vere u Hrista. Posle dužeg razgovora car pređe u veru hrišćansku i izleči se. Tada prestadoše i progoni hrišćana, pa bi i braća verovatno mirno skončala ovozemaljski život, da ne bi ljubomornih lekara koji ih na prevaru odvedoše u planinu i tamo ubiše kamenjem.

Zovu ih i Bezmitni jer su narod lečili besplatno, a negde ih zovu i Bolesnički jer ovaj dan slave bolesnici. Zvanične bolnice su nekad ovaj dan obeležavale kao zavetni. Postoje brojne legende o njima u kojima se opisuje i način njihovog lečenja pa se tako zna da su lečili dodirom šake; koristili paru sa ključale vode i da su obilno koristili sugestivnu metodu.
Srbi u Mađarskoj veruju da dete koje se rodi na ovaj dan, ako preživi deset godina, živeće tačno sto, zabeležio je etnolog Dragomir Antonić.

Sveti vrači u narodu se praznuju dva puta godišnje: pored novembarske, tu je i letnja slava, 14.jula. I letnji i jesenji Sveti vrači obeležavaju se sa uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine. Bolesnici se zavetuju Svetim vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave. Inače, ovaj praznik slavi se i kao zaštita od groma.

Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Postoji i verovanje da danas nije dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.Na Vrače po verovanju ne treba ni raditi poslove na velikim visinama. U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt