FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Digitalni album dvopređnih čarapa

21/05/2020
č8
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, odsek za digitalizaciju, podržao je projekat Zavičajnog muzeja Knjaževac „Digitalni katalog/album dvopređnih čarapa i ornamenata iz zbirke Zavičajnog muzeja Knjaževac“.

Zbirka vunenih dvopređnih čarapa, koju najvećim delom čine unikatni primerci tradicionalne tehnike dvopređnog pletenja, dragocena obimna dokumentacija nacrtanih dvopređnih šara u originalnoj veličini i boji, jedinstvena je u svetu i proglašena kulturnim dobrom 1965. godine. 2018. godine, dvopređno pletivo upisano je na Nacionalnu listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Realizacijom projekta stvaraju se uslovi za nastavak modernizacije stalne postavke Zavičajnog muzeja Knjaževac, a prevashodno se radi na očuvanju bitnog segmenta kulturnog nasleđa na način koji ga suštinski približava mlađim posetiocima. Naime, predviđeno je da bude stvorena jedan potpuna „digitalna slika“ o ovom kulturnom fenomenu, odnosno jedinstvena digitalna baza znanja o dvopređnim čarapama i njihovim ornamentima.

Projekat „Digitalni katalog/album dvopređnih čarapa i ornamenata iz zbirke Zavičajnog muzeja Knjaževac“ omogućiće dalji razvoj i primenu savremenih tehnologija u procesu zaštite, prezentacije i upotrebe kulturnog nasleđa.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt