FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Dom kulture “Knjaževac”

04/09/2018

Nakon svečanog otvaranja, 03. septembra, Dom kulture „Edvard Kardelj“ u Knjaževcu, zvanično je  počeo sa radom  na današnji dan, 04. septembra 1981, pre tačno 37 godina.

Izgradnja Doma kulture otpočela je u jesen 1977 godine, po projektu arhitekte Ivana Golubovića, rodom iz Valevca, po čijim je projektima krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih izgrađeno više značajnih objekata u Knjaževcu – Hotel „ Timok“, Pošta, Sud, Jugobanka, IMT, „Džersi“, neke od hala fabrika “Džervin” i “ Leda” i Džervinovo naselje.

Izgradnja Doma kulture je finansirana sredstvima opštinskog samodoprinosa i Republičke zajednice kulture , a stajala je oko 12 milijardi tadašnjih dinara.

Ime dobija po jugoslovenskom i slovenačkom političaru i najbližem saradniku Josipa Broza Tita, Edvardu Kardelju. Ime “Edvard Kardelj” nosi sve do 1991 god. kada menja ime u Dom kulture “Knjaževac”.

Zgrada Doma kulture spada u najfunkcionalnija zdanja ove vrste u Srbiji. Raspolaže prostorom  od 4.086 m2, ima veliku salu za 490 gledalaca, veliku scenu sa rotacionom binom i odgovarajućim garderobama, malu salu, koja se zove i mala galerija, Drštveni klub, Šah salu , galerijski prostor sa bifeom, više prostorija za rad amatera, hora, folklora…

Danas, Dom kulture organizuje scenske profesionalne i amaterske programe, pozorišne i baletske predstave, bioskopske projekcije, koncerte, izložbe,predavanja i druge skupove.

Dom  je od svog otvaranja pa do danas ugostio mnoge eminentne umetnike i umetničke grupe iz zemlje i inostranstva. U 2006. godini tu je održana i sednica Vlade Republike Srbije. Takođe je i izvršni organizator republičke manifestacije “ Festival kulture mladih Srbije”, a deo programa ovog Festivala održava se u Domu od 1982. godine.

U zgradi Doma smeštena je Narodna biblioteka “Njegoš”, kao i FKMS radio.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt