FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Gurgusovac – staro ime Knjaževca

03/09/2018
poz 8

Gurgusovac, uz još stotinak naselja ovog kraja, prvi put se pominje u turskom popisu iz 1454/55, kao selo od desetak kuća. Varoš i centar Gurgusovačke nahije postoje u 18. veku,posle izgradnje turskog šanca na mestu gde je kasnije podignuta Gurgusovačka kula. Za varoš je Knjaževac proglašen 1886.

Prve opise Gurgusovca daju austrijski oficiri, špijuni, koji su, prerušeni u trgovce ili sveštenike „uhodili“ Srbiju pre Austrijsko-turskog rata 1787-1791. Turati i kaplar Rosić opisali su 1783. Gurgusovac kao selo koje leži na Malom Timoku, preko kojeg je podignut most. Više podataka daje Franc Ksaver Pokorni 1784, navodeći da varošica Gurgusovac ima 120 hrišćanskih i 46 turskih kuća, dve džamije, dve kafane i dva hana. Tursko naselje bilo je na uzvišici. Pored kasabe imalo je i malo utvrđenje. Osim mosta na Malom Timoku, Pokorni beleži i most na Velikom Timoku kod Gurgusovca.

O poreklu naziva Gurgusovac ima više pretpostavki. Prema noradnom predanju ime je dobio po gukanju golubova grivaša-gurgusana, koji su nastanjivali okolne guste šume, po svetoj Đurđevoj vodi (od turskog Gjurgu-Đorđe i su- voda) blizu Miletine crkve pod Tresibabom, te po Grguru, najstarijem sinu Đurđa Brankovića.

 Činjenica da na ovim prostorima postoje rimska utvrđenja navodi i na predpostavku da naziv potiče od latinske reči gurgus (dolinica, plodna zemlja) ili gurgustium ( kolibica, krčma, konoba), što se vezuje za gajenje vinove loze i proizvodnju vina.

Naziv je bio u upotrebi do 17. Januara 1859,kada u čast knjaza Miloša Obrenovića varoš dobija ime Knjaževac.

Današnji Knjaževac u literaturi je zabeležen pod još nekim imenima. Predpostavlja se da je Kuršundžu – palanka, koju pominje turski putopisac Evlija Čelebija 1663, u stvari Gurgusovac.

 

Izvor: “Knjaževac – O zavičaju od A do Š”, autora: Vladane Stojadinović, Milene Milošević Micić, Bojane Ilijić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt