FKMS RADIO KNJAŽEVAC

I starim vozilom po novom drumu

06/06/2019
old 8
Tehnička škola i Udruženje ljubitelja starovremenskih vozila organizovali su predavanje "I starim vozilom po novom drumu" o važnosti industrijskog nasleđa, motorizacije, očuvanja i održavanja starovremenskih vozila. Predavanje je održano u sklopu proslave Dana Tehničke škole i obeležavanja 88 godina postojanja i rada ove obrazovne ustanove.

Tehnička škola ove godine obeležava vredan jubilej – 88. godina uspešnog rada. Tim povodom pripremljen je čitav niz aktivnosti u čast praznika škole, a događaj kojim je počelo obeležavanje Dana Tehničke škole bilo je jučerašnje predavanje pod nazivom „I starim vozilom po novom drumu“. Osnovni cilj organizatora ovog skupa bio je da ukažu na značaj industrijskog nasleđa i motorizacije, kao i na važnost očuvanja i održavanja starovremenskih automobila. O razvoju Fabrike motokultivatora u Knjaževcu govorio je Milan Milosavljević, nekadašnji predsednik opštine i uspešni privrednik.

„Možda o veličini i značaju knjaževačkog IMT u nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji najbolje svedoči podatak da je ta fabrika, od svog osnivanja pa do osamdesetih godina prošlog veka jugoslovenskom tržištu isporučila 400.000 motokultivatora i oko milion raznih priključnih mašina ukupne vrednosti oko milijardu nemačkih maraka“, istakao je Milan Milosavljević.

Važnost očuvanja istorijskih vozila bila je tema predavanja Aleksandra Vidojkovića, predsednika Udruženja ljubitelja starovremenskih vozila Knjaževac. „Osnovna ideja je da učenicima Tehničke škole prenesemo poruku o važnosti industrijskog nasleđa našeg grada, da ih podsetimo na istoriju motorizacije, od početka 20. veka, a u cilju da deca prepoznaju da su ova vozila neka vrsta istorijskih spomenika“, rekao je Aleksandar Vidojković.

Zanimljivu prezentaciju, još zanimljivijeg imena, „Ja vragolan, džip i moj deda: Restauracija porodičnog Willys Overland džipa“ pripremio je Mladen Milošević, profesor Tehničke škole.

„Radi se o jednoj porodičnoj priči, o restauraciji vozila iz 1956. godine. Od malih nogu ja znam za taj veliki, plavi džip koji je deda decenijama vozio, malo je bio zapostavljen, ali poslednjih godina uspeli smo da ga, u granicama svojih mogućnosti, restauriramo i vratimo na puteve stare slave“, kaže Mladen Milošević.

Pored predavanja, posetioci su bili u prilici da pogledaju izložbu starovremenskih vozila i starih bicikala, kao i izložbu fotografija starovremenskih vozila u holu Doma kulture.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt