FKMS RADIO KNJAŽEVAC

In memoriam – Ljubiša Rajković Koželjac

05/03/2020
kozeljac_large 8
Preminuo je Ljubiša Rajković Koželjac, doktor lingvističkih nauka i književnik, jedan od najupornijih sakupljača narodnog blaga i čuvara govora Timočke krajine.

Ljubiša Rajković Koželjac je rođen 1940. godine u Koželju. Osnovnu školu učio je u rodnom selu, a gimnaziju u Zaječaru. Diplomirao je i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost. Doktorirao je iz oblasti narodne književnosti na Filološkom fakultetu u Prištini 1994.

Predavao je u osnovnoj školi u Minićevu i u nekoliko škola u Srbiji i Crnoj Gori. Bio je prosvetni savetnik u Zaječaru, lektor za srpski jezik u Bordou i Lilu, bibliotekar Zavičajnog odeljenja Matične biblioteke ”Svetozar Marković” u Zaječaru.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore. Vukovu nagradu dobio je 2006. godine.

Autor je oko 100 knjiga. Pisao je poeziju, prozu, romane, aforizme, a široj javnosti najpoznatiiji je po svom naučnom radu iz oblasti jezika i književnosti, istorije, etnologije, antropologije, kao sakupljač narodnog blaga sa područja Timočke krajine, koje se može naći u knjigama ”Dvori samotvorni” (1972), ”Zdravac mirišljavac” (1978), ”Timočke poslovice, izreke i zagonetke” (1989), ”Venci za mladenci” (1998). O rodnom kraju pisao je u monografijama o Koželju ”U korak s vremenom”(1969), o Jelašnici ”Mučno svitanje” (2000). Autor je više naučnih publikacija o timočkom govoru: ”Rečnik timočkog govora” (2014), ”Onomastika Timoka” (2015), čime je doprineo očuvanju govora koji nestaje.

Komemoracija povodom smrti Ljubiše Rajkovića Koželjca biće održana šestog marta u 10:00 časova u Matičnoj biblioteci ”Svetozar Marković” u Zaječaru, a sahrana je istog dana u 14:00 časova na zaječarskom Starom groblju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt