FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Izložba dela Dušana Adamovića u Zavičajnom muzeju

09/03/2020
Capture
Gostujuća izložba "Dušan Adamović - likovna dela iz zbirke Narodnog muzeja Zaječar"  biće otvorena u sredu, 11. marta u 19 sati u Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac. Autor izložbe je Nina Pogarčić, istoričar umetnosti – viši kustos Narodnog muzeja Zaječar.

Izložba je priređena 2018. godine povodom 125 godina od rođenja ovog značajnog umetnika i predstavlja retrospektivu Adamovićevog stvaralaštva – počev od dela nastalih na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu, gde je studirao slikarstvo od 1920. do 1923, preko onih nastalih tokom službovanja u Skoplju.

Na izložbi će se naći i radovi koje je umetnik stvarao u Zaječaru od 1941. godine, kada je postavljen za nastavnika crtanja u zaječarskoj Gimnaziji, do smrti 1975. godine.

Kao predstavnik akademskog realizma usvojenog na studijama u Zagrebu i Pragu, u koji pod uticajem Vlaha Bukovca i Františeka Ženišeka uvodi i nova shvatanja plenerizma i postimpresionizma, knjaževačkoj publici biće predstavljen izbor crteža i slika iz bogatog fonda zaječarskog muzeja koji broji preko 400 predmeta.

O izložbi će govoriti autorka Nina Pogarčić,  istoričar umetnosti – viši kustos , a izložbu će svečano otvoriti dr Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja Zaječar.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt