FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Izložba „Mosaic image“ Ivana Pavića i Olivere Gavrić Pavić

11/10/2020
Plakat - Pavici 8
U organizaciji Zavičajnog muzeja Knjaževac, u utorak, 13. oktobra, u prostoru galerije biće otvorena izložba MOSAIC IMAGE, autora  Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića. U okviru otvaranja izložbe biće održano i predavanje sa fotoprojekcijom “Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji” u cilju promocije knjige “ Mozaik u Srbiji 1950-2015”, autorke Olivere Gavrić Pavić, koja je izašla iz štampe uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Ove godine, knjiga je dopunjena novom, elektronskom publikacijom „Savremeni mozaik u Srbiji“ u kojoj se nalaze i informacije o mozaicima u javnim prostorima u Knjaževcu.

Izložba MOSAIC IMAGE – mozaici, slike i objekti autora Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića razmatra poetske sličnosti i različitosti, međusobne uticaje između mozaika kao tehnike monumentalnog slikarstva i štafelajne slike, odnosno ostalih slikarskih tehnika. Takođe se uspostavljaju paralele između mozaika, reljefa i skulpture. Razmatranje ovih relacija je logično usledilo nakon dugogodišnjeg bavljenja različitim slikarskim i vajarskim tehnikama. Tačnije, svaki od dva autora je gradeći sopstveni likovni svet prešao granice datog medija i uplovio u neki drugi.

Dela koja su odabrana za izložbu rečito govore o značaju autorske ideje koja se suštinski ne menja već se upravo dopunjuje izražavanjem u različitim medijima. O tome govore i sami autori analizirajući sopstveni umetnički opus na predavanjima koja su održana u Atini, Beču i Gaziantepu u okviru Međunarodnih kongresa mozaičara. Delovi ovih predavanja sa fotografijama prikazani su na izložbi u formi plakata.

Olivera Gavrić Pavić rođena u Beogradu 1964. Diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva, uporedo je diplomirala i na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na odseku novinarstva. Izlagala na 43 samostalnih (Beograd, Novi Sad, Niš, Leskovac, Kragujevac, Minhen, Kalkuta, Zemun, Zaječar, Prijepolje, Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Požarevac, Pirot, Čačak, Kraljevo, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kosovska Mitrovica, Vranje, Prijedor, Gradiška, Novi Grad, Trebinje, Užice) i na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Mozaikom se u kontinuitetu bavi od 1988. Izvela 16 mozaičkih kompozicija na sakralnim objektima. Organizovala i osmislila više autorskih, grupnih izložbi mozaika. Najveće kompozicije se nalaze na Kalemegdanu, kod kapele sv. Petke i na fasadi
crkve u Sremčici.Posle prve ovakve izložbe sa još troje kolega osniva Umetničku grupu Ametist (2001-2014). Bavi se pisanjem likovnih kritika i drugih tekstova iz oblasti likovne umetnosti. Objavila je preko 200 naslova u stučnim časopisima, dnevnoj i periodičnoj štampi. Godine 1999. na predlog Katarine Ambrozić postaje član AICA (International Association of Art Critics). Održala brojna predavanja o mozaiku, od kojih jedan deo u inostranstvu. Učestvovala sa referatima u međunarodnim kongresima mozaičara (AIMC-International Association of Contemporary Mosaicists) i pratećim izložbama mozaika, u Skoplju 2006, Gaziantepu 2008, Atini 2010. i Beču 2014. Kao krunu svoje posvećenosti mozaiku objavila je knjigu “Mozaik u Srbiji 1950-2015” u izdanju ULUPUDS-a. U 2020. izdala je elektronsko izdanje knjige Savremeni mozaik u Srbiji.

Ivan Pavić je rođen u Beogradu 1960. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva. Specijalizaciju na Ecole National Superrieure des Beaux Arts u Parizu stekao 1989. Izlagao na 41 samostalnoj i na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Zastupljen je u zbirkama Muzeja grada Beograda, Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnih muzeja u Beogradu, Zaječaru, Vranju, Trebinju i u mnogim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Više njegovih radova iskorišćeno je u ilustrovanju korica i unutrašnjih strana knjiga. Kao integralni deo romana Milorada Pavića “Poslednja ljubav u Carigradu” naslikao je predloške karata za špil Vizantijski tarot. Član je ULUS-a, ICOM –a, AIMC –a (2008 – 2014). Aktivno je izlagao na izložbama Umetničke grupe Ametist. Zaposlen u Narodnom muzeju u Beogradu kao šef Odelenja za konzervaciju i restauraciju. Pored slikarstva i konzervacije bavi se pisanjem haikua, haibuna i kratkih priča. Zbirku pripovedaka Vampirović i druge priče objavio je 2017.

Otvaranje izložbe je u 19.00 sati. Organizatori podsećaju da je, u skladu sa propisanim epidemiološkim  merama, predviđeno da u prostoru galerije Zavičajnog muzeja Knjaževac bude do 30 ljudi, uz obavezno nošenje zaštitnih maski i korišćenje sredstava za dezinfekciju.

Izložba se može pogledati do 27. oktobra 2020. godine.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt