FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Knjaževački gimnazijalci pobednici Republičkog takmičenja iz CanSat/Raketnog programa

09/10/2019
72102951_2325363877774907_4371383607533502464_n
Mateja Mihajlović, Anastasija Mihajlović, Filip Zorić, Dušan Damjanović i Ilija Stefanović , te profesor Milijan Srejić, članovi su tima Knjaževačke gimnazije koji je odneo pobedu na tamičenju iz CanSat/Raketnog programa, koje je održano 6.oktobra na aerodromu Veliki Radinci kraj Sremske Mitrovice.

Učestvujući na Republičkom takmičenju iz CanSat/Raketnog programa, četiri mladića i jedna devojka doneli su svojoj školi i gradu pehar za osvojeno prvo mesto iz praktične nastave svemirskog inženjeringa, uz pomoć modularnih satelita i plastičnih flaša.

Pripreme za takmičenje trajale su gotovo godinu dana i uprkos tome što ovakva saznanja ne pripadaju redovnom školskom programu, nikome nije bilo teško da svakoga dana tome posveti po nekoliko časova rada, kaže profesor fizike Milijan Srejić.

Takmičenje je održano na aerordromu Veliki Radinci kraj Sremske Mitrovice u organizaciji Komiteta za razvoj svemirskog programa. CanSat/Raketni program je osmišljen po modelu Evropske Svemirske Agencije – ESA, kako bi učenici iz Srbije bili potpuno ravnopravni sa svojim vršnjacima širom sveta u procesu obrazovanja i sticanja veština iz ove oblasti.

Opširniju priču i razgovore sa članovima pobedničkog tima Knjaževačke gimnazije, kao i njihovim mentorom, profesorom fizike Milijanom Srejićem, slušaoci FKMS radija bili su u prilici da čuju u okviru emisije za mlade “Čas za nas”, proteklog vikenda, dok će reprizno izdanje ove emisije biti emitovano 11. oktorbra u 12:00 sati.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt