FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Korona virus: U Srbiji 97 zaraženih, registrovano još osmoro obolelih

19/03/2020
download (14)
U Republici Srbiji je do 8 časova 19. marta 2020. godine registrovano ukupno 97 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 19. marta 2020. godine testirani su uzorci 46 osoba od kojih je 8 pozitivno i 38 negativno na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je pet osoba zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Do 8 časova 19. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 486 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je najveći izazov sa kojim se zemlja susreće neočekivano masovan povratak naših građana iz inostranstva, zbog čega su za one od njih koji prekrše mere samoizolacije pooštrene kazne.

Brnabić je na konferenciji za novinare kazala da je od 14. marta do 18. marta, 65.000 naših građana koji su živeli ili boravili u inostranstvu ušlo u zemlju.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, kako je istakla, je to što se u poslednjih 48 sati vraćaju i naši građani kojima je u zemljama u kojima borave potvrđeno da su zaraženi koronavirusom.

“Mi ih stavljamo ili u samoizolaciju ili ih hospitalizujemo i to je još jedan novi izazov sa kojim se susrećemo i zbog toga smo o odlučili da dodatno pooštrimo i mere i sankcije koje smo usvojili kako bi probali da zaštitimo opštu populaciju”, kazala je premijerka.

“Patriotski bi bilo da su tamo ostali, to bi bio vrhunski akt patriotizma da su ostali tamo gde plaćaju porez, ali tamo se plaća zdravstvena zaštita a kod nas je besplatna i to nas sada neizmerno opterećuje”, rekla je Brnabić.

Ona je ukazala i na primer naših fudbalera koji u inostranstvu imaju milionske ugovore a ovde nisu u izolaciji.

Prema njenim rečima, vlada je zbog toga odredila tri objekta gde će biti smešteni svi oni ukoliko prekrše meru samoizolacije i to su objekti koje će obezbeđivati policija.

Takođe, ako zaraze druge osobe i teško im naruše zdravlje, može im se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako ta osoba umre, može dobiti kaznu zatvora od dve do 12 godina.

Izvor: BIZLife

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt