FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Korzo

13/09/2018
Korzo 8
Glavno gradsko šetalište, glavna gradska ulica, na koju se izlazi u šetnju u određeno doba dana.

U Knjaževcu je korzo postojao pre Drugog svetskog rata. Šetalo se tada trotoarom od ulice Cara Dušana do Čika Ljubine, današnje ulice Lole Ribara, i to radnim danom uveče, a nedeljom i praznikom oko podne.

Posle Drugog svetskog rata korzo silazi i na prostor Trga oslobođenja, do kamenog mosta.

U večernjim časovima od prvog mraka do 22 sata, nekoliko stotina Knjaževčana svih generacija šetalo je korzoom – stariji da popričaju i razmene vesti, mladi da vide i da budu viđeni.

Sedamdesetih i osamdesetih godina korzo se nalazio na Keju Veljka Vlahovića.

Ovo je bila najjeftinija i najzdravija zabava u gradu koju je mogla da poremeti samo jaka zima ili neka elementarna nepogoda…

“Letnja bašta” na Trgu oslobođenja

Omiljeno mesto za izlazke i provod Knjaževčana, bila je letnja bašta, otvorena početkom pedesetih na Trgu oslobođenja. Radila je u sastavu Ugostiteljskog preduzeća “Beli Timok”. Imala je binu za muzičare, podijum za ples, hladno piće i jela sa roštilja. Kada je zgrada srušena sedamdesetih radi izgradnje stambene zgrada, i korzo je izgubio popularnost.

 

Izvor: “Knjaževac – O zavičaju od A do Š”, autora: Vladane Stojadinović, Milene Milošević Micić, Bojane Ilijić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt