FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Krizni štab Srbije: Maske i na otvorenom

16/10/2020
krizni_stab_korona 8
Nošenje maski na otvorenom na teritoriji cele Srbije u okolnostima u kojima nije moguće držati distancu od jedan i po metar, preporuka je Kriznog štaba.

Iz Kabineta predsednice Vlade stiglo je pojašnjenje mera Kriznog štaba – obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, a preporuka je da ih građani nose i na otvorenom.

Zamenica direktora Instituta “Batut” dr Darija Kisić Tepavčević precizirala je u izjavi za Tanjug da je nošenje maski na otvorenom ipak preporuka Kriznog štaba, a ne obaveza.

Krizni štab je izdao zabranu lokalnim samoupravama da dozvoljavaju okupljanja za veći broj ljudi.

„Iako je ograničenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera gotovo u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja, i od danas izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da su prethodno donete mere sada pooštrene – kada je reč o kontroli njihove primene.

Odluka Kriznog štaba je i da će od ponedeljka, 19. oktobra privremena bolnica u Beogradskoj areni biti spremna za prijem pacijenata.

Radno vreme ugostiteljskih objekata nije promenjeno, a svi uslužni objekti treba da imaju odgovorno lice koje će pratiti primenu epidemioloških mera.

Epidemiološka situacija, istakla je Kisić Tepavčević, jeste povoljnija nego u državama u okruženju, ali broj obolelih i hospitalizovanih polako raste i u Srbiji, a korona virus ima veliki potencijal brzog širenja.

„Nalazimo se u sezoni respiratornih infekcija, kada se one najlakše šire. Opšte preventivne mere su se pokazale izuzetno efikasne svuda u svetu – fizička distanca i nošenje maski. Sve druge mere koje se donose su samo sa ciljem da se mere opšte prevencije strože primenjuju“, rekla je ona.

U Srbiji su u četvrtak, 15. oktobra registrovana 203 nova slučaja zaraze korona virusom, a dve osobe su preminule – zvanični su podaci Ministarstva zdravlja.

IZVOR: B92

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


KontaktNajnovije vesti