FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Lovišta u Knjaževcu proglašena zaraženim afričkom kugom svinja

27/02/2020
Wild boar (Sus scrofa)
Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila je područja lovišta ''Babin zub'', ''Stara planina'', kao i delove lovišta ''Tresibaba'' i ''Klisura'' zaraženim (inficiranim) od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod divljih svinja.

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji. Ova bolest registrovana je kod odstreljenih divljih svinja u lovu, na području između Gornje i Donje Kamenice i Šestog Gabra.

”Radi se na tome da se bolest sa divljih svinja ne prenese na domaće. Zbog toga najveću pažnju očekujemo od lovaca. Virus je otporan, prenosi se kontaktom. Svinje treba držati zavorene, zabranjena je stočna pijaca i promet. Apelujemo na sve uzgajivače da ukoliko na svojim životinjama primete promene u vidu gubitka apetita, povišene temperature, krvarenja po koži, odmah obaveste veterinarsku službu i veterinarsku inspekciju,” naglasio je Gradimir Živković, direktor Veterinarske stanice Timovet i član Opštinskog veća.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt