FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – Tribina ”Stop diskriminaciji”

03/12/2019
image
Procenjuje se da 10 odsto svetske populacije čine osobe sa invaliditetom, a da neki oblik invaliditeta ima od osam do deset odsto stanovništva Srbije, tj. između 560.000 i 700.000 ljudi. Pod sloganom "Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti" obeležava se ovogodišnji Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. U knjaževačkom Udruženju obolelih od multiple skleroze u sklopu obeležavanja ovog dana održana je tribina pod nazivom ''Stop diskriminaciji''. Na tribini je govorila Snežana Nikolić, psiholog, direktorka Centra za socijalni rad u Knjaževcu.
Nepristupačnost, nepostojanje usluga socijalne zaštite, nezaposlenost i nepostojanje svesti o teškoćama i problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću, potvrđuju da se prava osoba sa invliditetom u Srbiji i dalje krše i nedovoljno ostvaruju, čulo se na tribini, koju je povodom Međunardonog dana osoba sa invaliditetom organozovalo Udruženje obolelih od multiple skleroze. Da je solidarnost sa invalidima i važna i neophodna potvrđuju i u Crvenom krstu, kao jedanom od važnih saradnika MS udruženja.
 
Iako se situacija vremenom menja, još uvek smo ljudi koji se bore za svoje mesto u društvu, lekove i banjsko lečenje koje i dalje plaćamo, za to da nas razumeju čak i naše porodice, kaže Ana Ranđelović, predsednica MS udruženja.
 
Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt