FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Međunarodni dan pismenosti – 8. septembar

08/09/2019
pismenost
Kao i svakog 8. septembra, Srbija danas obeležava Međunarodni dan pismenosti sa ciljem da podstakne razvoj pismenosti i čitanja.

Ono što obeležava ovaj dan jesu brojne akcije biblioteka širom Srbije tokom kojih zaposleni u njima pokušavaju da privuku nove članove velikim sniženjima članarina, poklanjanjem knjiga i mnogim drugim zanimljivim sadržajima.

Svake godine, na ovaj dan pominju se poražavajući podaci koji pokazuju da knjige ne mogu da se izbore sa računarima i pametnim telefonima, a to se dalje odražava na vokabular mladih i na njihovo poznavanje književnosti, istorije i kulture naše zemlje.

Međunarodni dan pismenosti, koji se obeležava 8. septembra, prilika je da se ukaže na alarmantne podatke da je više od 900 miliona svetskog stanovništva nepismeno, a da u Srbiji ima preko milion  osoba bez dana škole ili sa nekoliko razreda osnovne škole.

UNESCO je 17. novembra 1965., proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obeležen 1966. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva.

Krajem 20. i početkom 21. veka na svetsku scenu „stupa“ i takozvana nova pismenost, odnosno informatičko opismenjavanje, eksplozija novih formi komunikacija u vrlo kratkom vremenskom periodu. Tu prednjači razvoj onoga što se naziva „Mass Self Communication“ (MSC), odnosno masovna individualna komunikacija. Tehnički gledano, MSC je internet, ali isto tako i svet komunikacije mobilnim telefonima.

Svake godine na ovaj dan UNESCO podseća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom sveta. Nosioci aktivnosti su obrazovne i kulturne ustanove, škole i biblioteke prvenstveno.

Izvor: Republika

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt