FKMS RADIO KNJAŽEVAC

O mostovima u Knjaževcu

24/10/2018
razglednika 8
„Svi su oni u suštini jedno i podjednako vredni naše pažnje, jer pokazuju mesto na kome je čovek naišao na zapreku i nije zastao pred njom, nego je savladao i premostio kako je mogao, prema svom shvatanju, ukusu, i prilikama kojima je bio okružen.“ Ivo Andrić

Knjaževac je odavno poznat kao “Mali Pariz” ili “Mala Venecija” zbog reka, čamaca koji su njima plovili i mostova…

U samom gradu postoji 8 mostova – Vijadukt na Čivličkoj reci, na putu ka Nišu podignut 1966, pet mostova koji spajaju obale Svrljiškog Timoka i dva mosta preko Trgoviškog Timoka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U Njegoševoj ulici na mestu betonskog mosta podignutog 1969, kod nekadašnje Cvetkove vodenice, postojao je drveni most još početkom 19. veka.

 

Stariji drveni most zamenjen je “gvozdenim mostom” i na današnjem Trgu Dimitrija Tucovića. Ovaj sada pešački most nastao je u radionici Vojislava Vasića 1933.

 

Najstariji i najlepši knjaževački most, takozvani “kameni most”, nalazi se u centru grada i spaja ulicu Knjaza Miloša i Trg Oslobođenja. Izgradio ga je 1913. inženjer Borivoje Radenković, na mestu dotadašnjeg drvenog mosta. Raspon mosta je 30 m, a u vreme podizanja bio je to prvi i najveći most od armiranog betona u Srbiji. Do elektrifikacije polovinom dvadesetih  godina 20. veka, krasila ga je ograda sa fenjerima koji su osvetljavali varoš. Most je rekonstruisan i proširen 1985.

 

Na mestu drvenog pešačkog mosta kod Doma kulture, podignutog 1990, stajao je više od četiri decenije drveni most sa drvenom, a kasnije zelenom gvozdenom ogradom. Most na ovom mestu je uvek bio omiljen među Knjaževčanima.

 

U Kaplarovoj ulici nalazi se betonski most sagrađen 1974, takozvani “beli most”. Pre Prvog svetskog rata, tu je bio drveni, a od 1936. gvozdeni most, napravljen u radionici Vojislava Vasića.

 

Na važnoj saobraćanici, na putu ka Zaječaru preko Trgoviškog Timoka je u predhodnim vekovima više puta građen i rušen most. Drveni most iz 1851. zamenjen je 1913. gvozdenim. Porušila ga je srpska vojska pri povlačenju u Prvom svetskom ratu. Već 1918. izgrađen je drveni, pa 1933. gvozdeni most, koji je 1941. srušila Jugoslovenska vojska. Posle rata ponovo je sagrađen drveni most. Sadašnji betonski most podignut je 1958, a rekonstruisan 2006. godine.

Osim gradskih mostova na prostoru knjaževačke opštine, na vodama prvog reda, Svrljiškom, Trgoviškom i Belom Timoku ima dvadesetak mostova. I preko mnogobrojnih rečica podignuti su mostovi, betonski, kameni gvozdeni…

U skoro svakom selu u opštini postoji most.

 

Izvor: “Knjaževac – O zavičaju od A do Š”, autora: Vladane Stojadinović, Milene Milošević Micić, Bojane Ilijić.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt