FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Odbornici izglasali budžet za 2020 i zaključak o moratorijumu na gradnju MHE

20/12/2019
Capture
Na danas održanoj sednici Skupštine opštine Knjaževac, 40. po redu, usvojen je budžet za 2020. godinu. Odbornici su doneli i zaključak kojim se nalaže brisanje potencijalnih lokacija za izgradnju derivacionih elektrana iz budućeg prostornog plana, a od državnih organa traži stavljanje moratorijuma na gradnju MHE u Parku prirode Stara planina.

Opštinski budžet projektovan je na blizu milijardu i 400 miliona dinara i njime će se obezbediti dovoljno novca za sve ono što su potrebe opštine Knjaževac i njenih žitelja, kazao je na sednici Skupštine opštine, obrazlažući odluku o budžetu za 2020. godinu, predsednik Opštine Milan Đokić.  Opredeljena su sredstva za uređenje saobraćajnica, obrazovne i ustanove kulture, sport, podršku porodicama sa više dece. Nastavljaju se mere fokusirane na nove obime poljoprivredne proizvodnje. Podršku budžeta imaće i mladi koji traže posao za stručnu praksu, ali i oni koji žele da se prekvalifikuju.

”Budžet, predviđen za 2020. godinu, iznosi 1.389.859,100 dinara. Koncipiran je od prihoda od kojih su najveći porezi, transferi od drugih nivoa vlasti, donacija, primanja od prodaje imovine. Najviše prihoda očekuje se od poreza i oni čine natpolovičnu većinu budžeta,” kazao je Đokić.
Skupština se bavila i izgradnjom malih hidrocentrala u Parku prirode Stara planina.Na predlog odbornika Vojkana Stankovića, odbornici SO Knjaževac jednoglasno su usvojili zaključak da se od državnih organa zatraži stavljanje moratorijuma na izgradnju hidrocentrala.
”U cilju zaštite životne sredine Parka prirode i turističke regije Stara planina, nalaže se Javnom preduzeću za razvoj, urbanizam i izgradnju da u postupku izrade budućeg prostornog plana opštine Knjaževac, izbriše potencijalne lokacije za izgradnju derivacionih mini hidrocentrala na navedenom zaštićenom području. Zaključak dostaviti Vladi Srbije, Minstarstvu građevine i Ministarstvu zaštite životne sredine, sa zahtevom da donesu moratorijum o zabrani izgradnje mini hidrocentrala na području Stare planine,” stoji u zaključku koji je pročitao Igor Stevanović, zamenik predsednika SO.

Na 40. sednici Skupštine opštine usvojena je odluka o osnivanju budžetskog fonda za energetsku efikasnost, kao i odluke koje regulišu upravljanje komunalnim otpadom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


KontaktNajnovije vesti