FKMS RADIO KNJAŽEVAC

OŠ “Kaplar”: Dan ružičastih majica – Zajedno u borbi protiv vršnjačkog nasilja

26/02/2020
87426056_2618022161600131_9117217135540568064_n
Nizom aktivnosti, učenici i nastavnici OŠ "Dimitrije Todorović Kaplar" obeležiće danas Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ovo je događaj povezan sa Danom ružičastih majica i ima za cilj promovisanje tolerancije, razumevanja, poštovanja i nenasilja, pre svega kod školske dece, ali i u lokalnoj zajednici.
U sredu, 26. februara učenici u školu  dolaze u ružičastim (roze) majicama  u znak  podrške milionima mladih u svetu koji obeležavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Učenici mlađih razreda će ovaj dan obeležiti  performansom u malom dvorištu škole ili u spotrskoj hali. Od 16:00 sati pojedina odeljenja će se putem video konferencije u okviru eTwinning događaja uključiti i razmeniti reči tolerancije, poštovanja i nenasilja.

„Dan ružičastih majica“ izvorno „ Pink Shirt Day “, obeležava se poslednje srede u februaru od 2007. godine. Sve je počelo 2007. godine kada je dečak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi, zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dečaka svojoj majici koja je bolovala od karcinoma dojke. Školski drugovi su odlučili da dignu svoj glas protiv nasilnika i solidarišu se sa verbano zlostavljanim dečakom tako što su se sutradan svi pojavili u školi u ružičastim majicama. Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica. Od tada, ružičasta majica je postala simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt