FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Podrška agraru – ukupno 40 miliona u ovoj godini

10/03/2020
v8
Na sednici Opštinskog veća usvojen je Program podrške razvoju poljoprivrede; nova mera – subvencije za kamate na poljoprivredne kredite.

Danas je održana sednica Opštinskog veća, 136. po redu. Najviše pažnje posvećeno je razmatranju Predloga programa podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja u ovoj godini.

„Program će, kao što procedura nalaže, ići u Ministarstvo poljoprivrede na saglasnost, a potom krećemo u realizaciju. Ove godine ubacili smo novu meru – subvencionisanje kamata za poljoprivredne kredite. Mislimo da ćemo na ovaj način multiplicirati finansijske efekte sredstava i da će mnogo naših poljoprivrednih proizvođača kroz, za njih besplatne kredite, doći do nove opreme, objekata i mehanizacije. Zadržali smo mere koje smo imali i prethodnih godina – subvencionisanje voćarstva, subvencije u pčelarstvu kroz nabavku novih košnica i subvencije za zasade pod medonosnim biljem.

Ove godine vraćamo subvencije mlečnog govedarstva kroz nabavku novih grla stoke (120.000 po grlu, maksimalno dva grla po gazdinstvu) uz aranžman koji već sada neke mlekare nude našim proizvođačima da još sa 500 evra podrže nabavku novih grla, a da poljoprivrednici taj novac vrate kroz predaju mleka. Takođe imamo i povraćaj grla u ovčarstvu i kozarstvu i, sve u svemu, ove godine izdvajamo ukupno 40 miliona dinara za podršku našim poljoprivrednim proizvođačima. Uz podsećanje da smo na kraju prethodne i početku ove godine premirali proizvođače višnje sa po 3 dinara po kilogramu, mislim da smo zaokružili sve ono što najviše tangira i interesuje naše poljoprivredne proizvođače“, rekao je Milan Đokić, predsednik opštine.

Na sednici Opštinskog veća usvojene su i rang liste učenika i studenata koji će dobijati opštinske stipendije. „Mi smo uveli puno novih oblika stipendija i pokušali smo da na taj način obuhvatimo što veći broj knjaževačkih učenika i studenata. Imali smo konkurse za izuzetno nadarene učenike i studente, a novi konkursi su za studente iz materijalno ugroženih porodica, učenike i studente iz jednoroditeljskih porodica, učenike i studente iz porodica sa troje, četvoro i petoro dece i studente i učenike sa invaliditetom. Na konkurs se javio veliki broj naših mladih sugrađana, a stipendije će dobiti ukupno 199 učenika i studenata. Potrudili smo se da maksimalno sagledamo svu dokumentaciju, da nikoga ne oštetimo i siguran sam da ćemo na ovaj način sve ove mlade ljude dodatno motivisati da uče i da se dodatno usavršavaju, a mi ćemo, kao lokalna samouprava, nastaviti da osmišljavamo neke nove mere i da im na svaki način pomognemo da se školuju i da stvaramo uslove da se sutra, po završetku školovanje, vrate u naš Knjaževac“, kaže Branislav Josifović, šef kabineta predsednika opštine.

Članovi Opštinskog veća na današnjoj sednici usvojili su izveštaje o radu u prethodnoj godini Zavičajnog muzeja, Doma kulture i Narodne biblioteke „Njegoš“, kao i Nacrt odluke o izradi Plana generalne regulacije sela Ćuštica i Nacrt odluke o izmeni i dopuni Odluke o izradi Plana detaljne regulacije prve faze cevovoda i pratećih objekata vodosnabdevanja, deonica „Zubska reka – Jabučko ravnište“.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt