FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Požar na Staroj planini, stanovništvo i objekti nisu ugroženi

29/10/2019
požar 8
Gašenje požara otežavaju izuzetno nepristupačan teren i jak vetar; angažovano oko 90 vatrogasaca i više od 30 vozila vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Požar koji je u nedelju izbio na bugarskoj strani Stare planine, proširio se na područje sa srpske strane granice. Vatra je zahvatila nisku travu i suvo rastinje, a prema informacijama od sinoć, požarom su zahvaćene bukova i četinarska šuma. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da Sektor za vanredne situacije radi na lokalizaciji požara koji je izbio u mestu Vražja glava na Staroj planini i da nema ugroženog stanovništva, kao ni objekata.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da gašenje otežavaju izuzetno nepristupačan teren, s obzirom da je u pitanju nadmorska visina od 1.900 metara, a vetar neprekidno menja pravac, što dodatno otežava kontrolu vatre. Marić je  dodao da, zbog velike zadimljenosti, nije moguće angažovanje helikoptera za gašenje iz vazduha i da u intervenciji učestvuje 90 vatrogasaca i više od 30 vozila iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo, Pančevo i Beograd.

Pored Stare planine, vatrogasci se bore sa požarima na još nekoliko lokacija, uglavnom na jugu Srbije. Oko 13 kvadratnih kilometara zahvaćeno je požarom u okolini Vranja. Kako javlja RTS, u opštini Trgovište proglašena je vanredna situacija pošto je u planinskom području te opštine požarom zahvaćeno oko 500 hektara. Na planini Vidojevici, u blizini Prokuplja, vatra je zahvatila oko 150 hektara niskog rastinja i šume.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt