FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Prva proba završnog ispita od kuće

13/04/2020
01a-Prazna-učionica-Copy-749x530
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ulaže napore da najvećem broju učenika osmog razreda omogući onlajn testiranje, a u susret prvom probnom završnom ispitu koji će biti u funkciji pripreme za završni ispit.

Direktori škola dostaviće informacije o broju učenika kojima je potreban odgovajući uređaj, telefon, tablet ili računar, ili internet konekcija da bi mogli da probni test rade na daljinu. Nakon dostavljenih informacija biće učinjeno sve da se učenicima obezbedi potrebna tehnička podrška. Postoji i drugi način rešavanja testova, o čemu su obaveštene sve osnovne škole.

Učenicima će biti dostupni testovi u štampanoj formi, čime se obezbeđuje puni obuhvat generacije učenika osmog razreda. Od nastavnika se očekuje da učenicima objasne ključnu svrhu ovog testiranja – samoprocena savladanosti gradiva u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom i planiranje dodatne podrške učenicima u programskim oblastima u kojima su učenici imali najviše teškoća u učenju.

Onlajn test (prvi probni završni ispit) za samoprocenu znanja će se realizovati preko platforme mojaucionica.gov.rs. Učenici će platformi pristupati koristeći iste naloge koji su za potrebe pristupa platformi Microsoft Teams dobili od odeljenskih starešina.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je  demo verziju testa “Upoznaj okruženje za samoprocenu znanja”,  koji treba da posluži učenicima da se na vreme, pre testiranja upoznaju sa platformom. Nakon što od odeljenjskih starešina dobiju naloge, očekuje se da će učenici od 14. aprila 2020. godine moći da pristupe platformi kako bi proverili pristupne parametre, upoznali se sa okruženjem, pogledali uputstva i uradili demo test.

Proba male mature biće održana 22, 23. i 24. aprila. Osmaci će prvo rešavati test iz srpskog jezika, zatim matematike i kombinovani test.

Mala matura će se izvesti tako što će zadaci biti distribuirani preko onlajn platformi i RTS-a, a đaci će imati 12 sati da urade testove. Nadležni su naveli  da će tipovi pitanja biti takvi da će biti potrebno samo da nešto dopune ili zaokruže, što više služi da sebe provere.

Ukoliko ne budu postojali uslovi za preuzimanje štampanih testova, učenici će preko RTS-a moći da vide zadatke i njihova rešenja.

“Na taj način želimo da im ukažemo da nema potrebe da prepisuju ili pitaju nekoga, jer to ne služi ničemu. Ti se testovi neće ocenjivati i služe samo za jednu vrstu dijagnoze, da postavimo dijagnostiku šta su prošli, šta nisu, da bismo onda još narednih mesec i po mogli da im dajemo jasnu podršku da bi se što bolje pripremili za malu maturu”, kažu u Ministarstvu prosvete.

Kada je u pitanju prijemni ispit, ministar prosvete ukazuje na to da se pravi cela mala strategija s obzirom da i epidemiolozi kažu da bi škole trebalo poslednje da se otvore.

Već sada pravimo strategiju da to bude samo jun pa nadalje. Nama je maj važan da prođe u raznim probama, kazao je Šarčević i dodao da već od ponedeljka šalju model kako će “formativne ocene da se dovedu u sumativne”, a to uputstvo će dobiti svi nastavnici.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt