FKMS RADIO KNJAŽEVAC

RARIS: Predstavljen projekat „Inicijativa za očuvanje zemljišta“

11/07/2019
Raris
„Inicijativa za očuvanje zemljišta“ naziv je prekograničnog projekta koji je predstavljen na sastanku RARIS-a u Zaječarskom upravnom okrugu. Sastanku su prisustvovali predstavnici iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, zavoda za javno zdravlje, institucija i organizacija koje se bave ovom temom, kao i partneri iz Bugarske. Projekat se realizuje u okviru Interreg IPA CBC Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, trajaće 15 meseci i obuhvatiće različite aktivnosti.

Cilj ove inicijative je da pomogne očuvanju i poboljšanju kvaliteta zemljišta u Vidinskom i Zaječarskom okrugu. Na taj način biće unapređeni kapaciteti u oba okruga za zajedničko očuvanje kvaliteta zemljišta.

Zemljište je izloženo zagađenju i to pre svega onom zagađenju koje je izazvano ljudskim aktivnostima. Zbog toga treba raditi na očuvanju kvaliteta zemljišta. Na ovoj prezentaciji predstavili smo šta će to da se radi u ovom projektu. Takođe, pozvali smo učesnike da odaberu u koje sve aktivnosti hoće da učestvuju. Aktivnosti čine treninzi, obuke, radne grupe, konferencije, a biće napravljena i web platforma na kojoj će biti svi rezultati projekta.

Projekat će trajati 15 meseci, a krajem godine biće i prvi rezultati projekta. Prva aktivnost biće da se izradi Vodič za očuvanje kvaliteta zemljišta, koje će pružiti odgovore na pitanja kakvo je stanje zemljišta u Zaječarskom okrugu. U poljoprivredi, kao i u drugim industrijama, uvode se nove tehnologije, nova veštačka đubriva, novi pesticidi. Tako da treba da se analizira šta je to što se sve radi zemljištu.

„Inicijativa za očuvanje zemljišta“ je prekogranični projekat koji RARIS realizuje u okviru programa prekogranične saradnje sa susednom Bugarskom, koji finansira Evropska unija. Partner na ovom projektu je opština Boinica iz Bugarske.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt