FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Sabor dočekao punoletstvo

25/07/2018
Kadibogaz
Na graničnoj liniji između Novog Korita sa srpske i Salaša sa Bugarske strane održan je tradicionalni Sabor na Kadibogazu, osamnaesti po redu od obnavljanja manifestacije 2001. godine; predstavnici opština Belogradčik i Knjaževac i ovom prilikom istakli su potrebu otvaranja graničnog prelaza na Kadibogazu čime bi se na viši nivo podigla saradnja bratskih opština i naroda.

Od 20. do 22. jula Kadibogaz je bio mesto održavanja još jednog, osamnaestog po redu, Sabora od kako je 2001. godine obnovljena ova velika međunarodna manifestacija, najveći prekogranični sabor na Balkanu, kako kažu organizatori. Shodno tradiciji, Sabor je počeo zajedničkom službom crkvenih velikodostojnika Bugarske i Srpske pravoslavne crkve, koji su blagoslovili samu manifestaciju i sve njene učesnike. Prisutne su pozdravili čelnici opština Belogradčik i Knjaževac. Sabor na Kadibogazu je manifestacija međunarodne saradnje od izuzetne važnosti za opštinu Knjaževac, rekao je Milan Đokić, predsednik opštine i izrazio zadovoljstvo što ovakav događaj opstaje svih ovih godina na obostranu korist naroda sa srpske i bugarske strane granice.

Velika mi je čast što sam danas na ovom mestu i što mogu da vas pozdravim u ime Belogradčika. Broj ljudi sa obe strane granice okupljen tokom trodnevnog Sabora najbolji je dokaz opravdanosti njegovog postojanja, rekao je, pozdravljajući učesnike Sabora Boris Nikolov, kmet opštine Belogradčik.

Ovogodišnji Sabor na Kadibogazu bila je prilika za uručenje prigodnih priznanja pojedincima koji su minulih godina dali ogroman doprinos očuvanju i unapređenju ove manifestacije. Među nagrađenima je bio i Vladan Radovanović, predsednik Organizacionog odbora Sabora.

Više od pola miliona građana koji su u proteklih 18 godina posetili Sajam najbolji su dokaz opravdanosti napora da se na ovom mestu konačno izgradi međudržavni granični prelaz. Završetak tog projekta, započetog daleke 1991. i zvanično ratifikovanog 2007. godine, a u međuvremenu, 2014. prisustvovali smo i polaganju kamena temeljca, očekuje se u nekoj od narednih godina. Do tada će Sabor, kao što je bilo i ove godine, poslužiti kao prilika za susrete, druženje i trgovinu prijatelja sa bugarske i srpske strane granice. Prilika koju je tokom minulog vikenda, po ustalejnom dugogodišnjem običaju, iskoristilo više hiljada posetilaca.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt