FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Sredorek

31/10/2018
most
Park u širem centru grada duž desne obale Svrljiškog Timoka. Knjaževčani su ga nazvali Sredorek, jer ga je s jedne strane omeđavao Timok, a sa druge voda iz Cvetkove vodenice. Bio je kao neko ostrvo, svo u listopadnom zelenilu koje je leti davalo prirodan hlad.

 

Do Sredoreka se dolazilo drvenim i visećim mostovima.

Dvadesetih i tridesetih godina 20. veka, Stevan Lazarević Čutka, fabrikant bombona i čokolada, u parku drži kafanu koja radi samo preko leta. Kafana je imala baštu sa nastrešnicom, paviljon za muzičare i prostor za igranje. Četvrtkom i vikendom održavale su se igranke i priredbe. Bilo je tu i igralište sa klackalicama i ljuljaškama, teren za odbojku, kuglana i gimnastičke sprave, pa su se u Sredoreku okupljali članovi Sokolskog društva i držali javne časove. Između zelenih površina postojale su staze za šetnju i klupe…

Kafana Stevana Lazarevića Čutke.
Kafedzija Čutka, koji je bio hrom od rana zadobijenih u Prvom svetskom ratu i hodao uz pomoć štapa, strogo je vodio računa o redu i higijeni u parku. Na vidnim mestima postavljao je natpise na drvenim tablama : “Uživaj u prirodi i zato je čuvaj”, “Zelenilo je tvoj život i tvoja duša”, “Čuvaj zelenilo, ne budi koza”. Neposlušne momke, koji bi se nemarno ponašali u parku, znao je da pojuri štapom, a poslušne da nagradi rakijom.

Uređena je i peščana plaža sa kabinama za presvlačenje. Kako je Timok bio zajažen drvenom branom, bilo je i čamaca za iznajmljivanje.

Posle Drugog svetskog rata i dalje su se u Sredoreku održavale igranke, a kasnije su izgrađeni sportski tereni i igrala se košarka, odbojka, fudbal, rukomet.

Prve studentsko-omladinske igre Timoka i Krajine održane su u Knjaževcu u leto 1960, na improvizovanoj pozornici u Sredoreku. Na igrama je učestvovalo oko 120 studenata iz Timočke krajine, koji su se preko dana takmičili u sportskim disciplinama, a uveče u izvođenju zabavne i džez muzike. Bio je ovo Festival, pre Festivala.

Poslednjih decenija 20. veka, Sredorek je bio napušten. Šetalište i sportski teren uređeni su 2008.

 

Izvor: “Knjaževac – O zavičaju od A do Š”, autora: Vladane Stojadinović, Milene Milošević Micić, Bojane Ilijić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt