FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Sveti Mrata -Mratindan

24/11/2018
Sv Mrata
Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici slave danas Svetog mučenika Stefana Dečanskog - Mratindan. Danas je i velikomučenik Sveti Mina. Veruje se da danas domaćin treba da sve kućne poslove preuzme na sebe, i onda će svim ukućanima sve krenuti kao po loju. Ukoliko je domaćin razmažen, zanoveta i ne želi da preuzme obaveze na sebe, godina će biti loša po celu porodicu

Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan, jer se 24. novembar slavi i kao Sveti Mrata.

Sveti mučenik Stefan Dečanski bio je kralj srpski, sin kralja Milutina i otac cara Dušana.

Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naredbi sina, u starosti udavljen. Pri oslepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao je da će mu vratiti vid.

Zatočeništvo je proveo u manastiru Svedržitelja (Pantokratora). Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i bogougodnošću izazivao je divljenje i monaha i celog Carigrada.

Nakon pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Sveti Stefan se upokojio 1336. godine, kao mučenik i pravednik. Sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja srpskog naroda.

U celom srpskom narodu, a naročito na istoku zemlje, postoji mnogo običaja povezanih sa Mratindanom. Etnolozi tvrde da ovaj praznik potiče iz paganskih vremena, kada su Sloveni slavili kult vuka, moćnog zaštitnika od demona.

Zato postoji verovanje da 24. novembra saziva sve vukove i određuje im koliko ovaca od kojeg domaćina smeju da pojedu te zime tako da nikome ne nanesu preveliku štetu. Veruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.Otud i običaj da se ovce ne izvode na ovaj dan iz tora.

Veruje se da danas domaćin treba da sve kućne poslove preuzme na sebe, i onda će svim ukućanima sve krenuti kao po loju. Ukoliko je domaćin razmažen, zanoveta i ne želi da preuzme obaveze na sebe, godina će biti loša po celu porodicu

Kod starijih ljudi postoji verovanje da, ukoliko Mratindan padne u maglovito vreme, zima će biti promenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

Takođe, postoji i izreka: “Sveti Mrata, sneg do vrata”, kojom se označava početak hladnog i snežnog perioda godine.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt