FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Trgovina

02/10/2018
robna naslovna 8
Još u tursko vreme, Gurgusovac se formirao kao trgovački centar. Trgovinom su se tada bavili samo Turci. Posle oslobođenja 1833, otvara se veliki broj dućana.

Još u tursko vreme, Gurgusovac se formirao kao trgovački centar. Trgovinom su se tada bavili samo Turci. Posle oslobođenja 1833, otvara se veliki broj dućana. Već 1836. bilo je 12 trgovaca udruženih u esnaf. Početkom 19. veka, trgovci počinju da izvoze živu stoku i poljoprivredne proizvode. Do oslobođenja Niša 1878. Knjaževac je bio važan trgovinski centar ovog dela Srbije.

 

U periodu između dva svetska rata broj trgovačkih radnji u knjaževačkom kraju narastao je na 270. U pojedinim selima radilo je i više dućana. U Knjaževcu je bilo pedesetak radnji, raspoređenih u Gornjoj, Staroj i Donjoj čaršiji, duž glavne ulice. Prodavale su mesovitu robu ili su bile specijalizovane za određene vrste proizvoda. Veće firme držali su trgovci i industrijalci Miloš Milošević, Vojislav Vukadinović, Ljuba Božinović, Svetozar Zore Protić, Sveta Mitić… Trgovali su na veliko i robu ( brašno, pasulj, orah, ovčiji kačkavalj, vunu, sirovu kožu… ) izvozili u Nemačku, Austriju, Egipat, Grčku, Italiju…

Posle Drugog svetskog rata, zbog velike nestašice, snabdevanje osnovnim životnim namirnicama vršilo se preko Državnog sreskog magacina „Zaglavak“. Roba se kupovla na tačkice.

Nakon nacionalizacije privatnih radnji 1948, počinju da se osnivaju prva trgovinska preduzeća. Najveće je bila „Nova trgovina“, osnovana 1954. Sedamdeseti i osamdesetih najbolje je poslovala – imala je oko 300 zaposlenih, prodavnice u gradu i većim selima, nekoliko velikih samousluga, izgradila je „Modu“… U prvoj deceniji 21. veka „Nova trgovina“ je privatizovana.

U sastavu “Nove trgovine” bila je i stara robna kuća.

 

 

 

 

 

 

 

Moćna trgovinska firma bila je “Industrosirovina”, nastala 1963. Njena delatnost bila je prikupljanjei otkup otpadnog materijala radi reciklaže. Osamdesetih je imala otkupne stanice širom Jugoslavije, više od 250 zaposlenih i izvanredne finansijske rezultate…

 

 

 

 

 

Značajan događaj u istoriji trgovine Knjaževca je izgradnja Robne kuće “Beograd” 1978. U objektu površine preko 3.500 m2 prodavala se roba široke potrošnje. Preko Robnih kuća “Beograd” plasirali su se širom Srbije proizvodi knjaževačke industrije.

Prve privatne prodavnice u Knjaževcu,  počele su da se otvaraju 1990. godine.

 

Izvor: “Knjaževac – O zavičaju od A do Š”, autora: Vladane Stojadinović, Milene Milošević Micić, Bojane Ilijić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt