FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Ugostiteljstvo u Knjaževcu – Hotel „Pariz“

06/09/2018
Hotel pariz 8

Početkom 20. veka, a naročito u međuratno vreme, Knjaževac je imao bogat kafanski – društeni, kulturni, građanski život. Uoči Drugog svetskog rata u Knjaževcu je bilo čak 46 privatnih ugostiteljskih radnji, raznih kategorija. Većina je bila u vlasništvu bogatih trgovaca i industrijalaca, ali su ih oni davali u zakup kafedžijama.

Hotel „Pariz“ podignut 1910. godine, vodio je pod zakupom Svetozar Toza  Jablanović, sa ženom Jelom. Toza, markantne pojave, lepe crne kose i negovanih brkova, bio je uvek elegantan i gospodstvenog držanja, a hotel oličenje njegove pedantnosti. Stalni gosti su bili ondašnja varoška inteligencija, činovnici i bogati trgovci, a kako je pravi vlasnik hotela bio tadašnji senator Jugoslovenske radikalne zajednice (politička stranka u Kraljevini Jugoslaviji) Ljuba Božinović, to je on  bio uvek pun pristalica i prijatelja JRZ. U njemu su boravili svi značani ljudi koji su posetili Knjaževac, Le Korbizije, Nikola Pašić i dr.

Imao je stalni orkestar sa pevačicom, a tokom godina je organizovao i po nekoliko pozorišnih predstava sa Nušićevim komadima na improvizovanoj pozornici u donjem delu hotela.

Pored jela i specijaliteta koji su se u svako vreme mogli dobiti, isto tako se, pa i u vreme zime, mogao dobiti i svež kupus, paradajz, zelena paprika i krastavac, što je opet bila zasluga Toze Jablanovića.

Hotel „Pariz“ je pre svega bio mesto zabave i druženja, razmenjivanja vesti iz varoši i sveta, mesto  za političke i poslovne sastanke i okupljanja.

Radnici i seljaci, nisu bili česti gosti hotela, ipak je, čini se, Hotel „Pariz“ bio stecište tadašnje „elite“ u Knjaževcu.

Zgrada hotela „Pariz“ je srušena 1977, a na njenom mestu je 31. jula 1978. godine počela izgradnja robne kuće „Beograd“

 

 

Izvor : Knjaževačkom čaršijom, autora: Miodraga Milojkovića.

: “Knjaževac – O zavičaju od A do Š”, autora: Vladane Stojadinović, Milene Milošević Micić, Bojane Ilijić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt