FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

11/09/2019
Sv Jovan Glavosek
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Ovaj praznik u narodu je poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek i Srbi ga izuzetno poštuju. Na današnji dan, ne radi se ništa od teških poslova – ni na njivi, ni u kući.

Sveti Jovan je poslednji prorok Starog i prvo prorok Novog zaveta. Preteča i Krstitelj Gospodnji u pravoslavnoj crkvi zauzima posebno mesto. On je najveći rođeni od žene na zemlji. Srpska crkva ga u toku godine slavi nekoliko puta – njegovo začenje, rođenje, Sabor svetog Jovana Krstitelja na drugi dan Bogojavljenja, zatim Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, kao i prvo, drugo i treće obretanje glave.

Čitavim svojim životom Jovan Krstitelj je svedočio za Gospoda, bio je njegov prorok i onaj koji mu je prethodio. Njemu je pripala čast da u Jordanu krsti Hrista.

Ava Justin Ćelijski govorio je da je zato Usekovanje drugi Veliki petak, jer su na pravi Veliki petak ljudi pogubili Boga, a na ovaj drugi su pogubili najvećeg čoveka.

Danas se obavezno posti, a Srbi veruju i da na današnji dan ne valja ni jesti ni piti išta crveno, jer to podseća na prolivenu Jovanovu krv. Danas ne valja ni uzimati nož u ruke. U nekim krajevima vodi se računa i da deca na današnji dan nikako ne jedu crveno voće i povrće – paradajz, crvene jabuke…

Posebno je interesantno verovanje u istočnoj Srbiji gde se veruje da na ovaj dan čak treba skidati i crveni končić sa ruke, koji prema sujeverju onome ko ga nosi, ostalim danima – donosi sreću! Naime, prema ovom verovanju nikako ne smete ostaviti crveni končić vezan, jer će vam od ovog dana sve “ići naopako”!

U srpskom narodu se veruje da je sveti Jovan Krstitelj svetac koji najbrže pomaže, odnosno onaj koji je toliko bogougodan da njegove molitve za ljude Gospod najbrže uslišuje

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt