FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Vašari u Knjaževcu

11/10/2018
vrteska 8
Prvi vašar u Knjaževcu održan je na Preobraženje 1837. godine, a služio je uglavnom za kupoprodaju stoke. Tada je najviše kupaca dolazilo iz Negotina i okoline, a kupljenu stoku su sve do tamo gonili idući za njom pešice.

Prvi vašar u Knjaževcu održan je na Preobraženje 1837. godine, a služio je uglavnom za kupoprodaju  stoke. Tada je najviše kupaca dolazilo iz Negotina i okoline, a kupljenu stoku su sve do tamo gonili idući za njom pešice. Bilo je i dosta kupaca iz Vranja koji su, nezadovoljni cenom železničkog prevoza, grupu konja gonili pešice čak do Vranja. 

Vašar je održavan prvo na prostoru sadašnjeg Medicinskog centra, potom na Lastavičkom polju, odakle je zbog udaljenosti, premešten od 1941. na prostor sadašnjeg gradskog stadiona.

Drugi vašar održavao se na dan Svetog Lazara.

Treći, najveći, bio je višednevni vašar na Svetog Iliju, koji se održava od 1839. i traje tri dana, od 02.-04 avgusta.Prvo je održavan na prostoru sadašnjeg Medicinskog centra, pa u Lastavičkom polju i, na kraju, na prostoru sadašnjeg vašarišta.

Prvog dana je bila dobra poseta meštana i okoline, drugi dan je uglavnom bio za varošane, a najposećeniji je bio trećeg dana (na Svetu Mariju), kada su dolazili seljaci, čak i oni koji su se, tokom godine, nalazili kod ovaca u planini.

Vašarište je bilo podeljeno na četiri dela: jedan na kome se trgovalo stokom, drugi na kome su bili štandovi sa kujundžiskom robom, treći sa kafanama i poslednji- deo sa šatorima, cirkusima i vrteškama.

Tadašnje kafane nisu bile pod šatrama, već su pokrivane posečenim lisnatim granama. Svaka kafana je imala muziku sa pevačicom. Mušterije su bili isključivo muškarci jer je tada, pogotovo za seljake, bilo sramota da svoju ženu vode “pod vejnik”.

Devojke nisu same šetale vašarištem već čvrsto držane od majki za ruku, da ne bi, kako se govorilo “izgubile poštenje”. Vašar je mladima služio za upoznavanje ili samo viđenje (“zgleđu”), što je bio i začetak mnogih kasniji jesenjih svadbi.

Glavna atrakcija pogotovu za seosku mladež, bile su vrteške, preteče današnjih ringišpila, koje su pokretane ručno.

Na svaki poziv cirkuzanata, narod je hrlio ka šatorima željan atrakcije…

U Knjaževcu se danas održava ukupno šest vašara: 27. marta, na Đurđevdan 6. maja, na Vidovdan 28. juna, na Svetog Iliju od 02.-04. avgusta, 13. septembra i 10. otobra.

Izvor: Knjaževačkom čaršijom, autora: Miodraga Milojkovića.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt