FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Završeno uzorkovanje zemljišta, čekaju se rezultati

15/12/2020
zem 8
Prvi deo akcije Ministarstva poljoprivrede je priveden kraju; o rezultatima ispitivanja uzoraka poljoprivrednike će izvestiti stručnjaci laboratorije u Smederevu.

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je, preko svojih stručnih službi na terenu, akciju besplatne kontrole plodnosti zemljišta. Iako je počela relativno kasno (u oktobru) i pratili su je brojni otežavajući faktori, prvi deo posla ipak je uspešno okončan. Kako je za program Festivalskog radija izjavio Živorad Jovanović, stručni saradnik Poljoprivredne savetodavne stručne službe „Poljoservis“, uzorkovano zemljište juče je upućeno u laboratoriju u Smederevu, gde će biti obavljena analiza.

Kontrola plodnosti zemljišta izuzetno je važna agro-tehnička mera. Do sada je uobičajeno bilo da poljoprivrednici svoje njive, voćnjake, vinograde ili bašte đubre „napamet“, a analiza zemljišta daje odgovor na pitanje čega u zemlji ima dovoljno, šta nedostaje i kakvo je mineralno đubrivo neophodno primeniti.

Među problemima koji su pratili ovogodišnju akciju najizraženiji su bili nedovoljna informisanost nosilaca poljoprivrednih gazdinstava i prilično zahtevna i komplikovana administrativna procedura. Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju da će naredna akcija početi ranije u kalendarskoj godini, a pojednostavljenje procedure značajno bi povećalo broj zainteresovanih poljoprivrednika.

Gostovanje u programu FKMS radija Živorad Jovanović je iskoristio za nekoliko saveta voćarima.

„Verujem da je u voćnjacima obavljeno takozvano „plavo kupanje“ stabala bakarnim preparatima, mera zaštite koja se primenjuje kada opadne oko 70% lišća. Ovo važi za koštičavo voće, dok kod jabučastog treba, uz bakar, staviti i neki insekticid. Još jedna korisna stvar koja se u ovom periodu može uraditi je tretiranje zemljišta, odnosno opalog lišća 5-procentnim rastvorom uree. To pomaže razlaganju tog potencijala koji se nalazi u opalom lišću.

Iako mnogi ljudi, prvenstveno iz finansijskih razloga preskaču ovu meru, smanjenje infektivnog potencijala izuzetno je važno, jer će na proleće i leto zaštita biti mnogo efikasnija i jeftinija“, zaključio je Živorad Jovanović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt