FKMS RADIO KNJAŽEVAC

“Gilgameš – izazov 6000”

11/12/2020
nebojsa-dordevic 8
Povodom jubileja - pedestogodišnjice rada Književnog kluba "Branko Miljković" iz Knjaževca, iz štampe je izašla nova poetska knjiga Nebojše Đorđevića pod nazivom "Gilgameš - izazov 6000".

Knjaževački pesnik Nebojša Đorđević opredelio se da istraživanje “Epa o Gilgamešu” predstavi publici kroz vizir svojih pesama, taj doživljaj usmeri ka poetskom osvetljavanju njegovih likova, uvodeći ih u nove mogućnosti izražavanja, istovremeno nudeći čitalaštvu više nivoe apstrakcije.
“Autor nas ovim štivom kroz 19 pesama uvodi u celu radnju, junake bogove i ljude koje prate sukobi, borbe, neuspesi, razočaranja i koji vode bitku sa neizvesnošću, mnogo rezignacije, sete, bola i patnje”, navodi književni kritičar Ratomir Vojvodić.
Naslov ovog dela nije slučajan – delo je staro preko 4.000 godina, 2.000, pre i 2.000 godina nove ere, a biće čitano i narednih 2.000, a i mnogo duže, u beskonačnost.
Istaknuti profesor mr filozofije Vitomir M. Stevanović o ovoj knjizi navodi: “Naslovi pesama su imena likova iz epa. Svakom liku je izrečena pesma. Svi oni su svojevrsno, reklo bi se umetnički opevani, tako da se slobodno može reći da je knjiga Nebojše Đorđevića, “Gilgameš – izazov 6000”, mnogo više od arheološke znatiželje i da su njene poruke univerzalne i trajne. Svojim likovima neprestano udahnjuje jedan po jedan parametar života iz života, sa zadatkom da će dovoditi nove duše čitalaca u fizičko telo knjige prošlosti i u ovu našu današnju stvarnost”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt