FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Ivan Marinković najbolji pesnik 59. Festivala kulture mladih Srbije

27/12/2020
Ivan lira
Sinoć je iz Domu kulture održan live stream finalne večeri konkursa za izbor najboljeg mladog pesnika u Srbiji i dobitnika nagrade „Timočka lira“ na 59. Festivalu kulture mladih u Knjaževcu. Ove godine laureat je Ivan Marinković iz Požarevca.

Prema odluci selektora Vase Pavkovića, ovogodišnji finalisti bili su:

1. Stefan Miladinović (1990) iz Stopanje
2. Kosta Kosovac (1997) iz Beograda
3. Sanjin Lazić (2006) iz Niša
4. Ilija Ivanov (1996) iz Beograda
5. Ivan Marinković (1990) iz Požarevca
6. Milica Krunić (2003) iz Beograda
7. Kristina N. Vuletić (1994) iz Beograda
8. Minja Vujović (1995) iz Šapca
9. Višnja Begović (1995) iz Beograda
10. Milica Milovanović (1992) iz Beograda

11. Stefan Mladenović (1994) iz Pirota

12. Simona Kanjevac (1994) iz Beograda

Stručni žiri, koji je ove godine radio u sastavu Stana Dinić Skočajić, Sonja Milovanović i Obren Ristić, nakon finalne večeri, proglasio  je najboljeg pesnika 59. Festivala, kome je uručena nagrada „Timočka lira“ za 2020. godinu. Dobitnik ove prestižne nagrade je Ivan Marinković iz Požarevca.

Druga nagrada, pripala je Kristina N. Vuletić, a treća Višnja Begović, obe iz Beograda.

Najboljeg mladog pesnika i dobitnika nagrade „Timočka lira“ program Radio Beograda 2, svake godine nagrađuje objavljivanjem prve knjige poezije.

Pre finalne večeri, na ovogodišnjem Festivalu kulture mladih Srbije,  u okviru live stream izdanja emisije ” Gutenbergov odgovor”, predstavljena je zbirka pesama „Nekoliko ogromnih toplina“, prve knjige Sare Stanojević, prošlogodišnje dobitnice nagrade „Timočka lira“.
Knjaževačku književnu scenu predstavio je Obren Ristić , a priređena je i mala zvučna šetnja kroz kulturni život naše predivne varoši na Timoku, čemu su svoj doprinos dale i arheolog Bojana Ilijić, viši kustos Zavičajnog muzeja i Danijela Arsić, analitičar za razvoj i promociju Turističke organizacije Knjaževca.

Da podsetimo, Radio Beograd 2, program kulture i umetnosti, od 1994. godine je pokrovitelj večeri festivalske poezije na Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu, kao krune anonimnog književnog konkursa u kome učestvuju pesnici mlađi od 30 godina iz svih krajeva Srbije.

Za 60 jubilarni FKMS planirano je i  objavljivanje knjige izabranih pesama svih dosadašnjih pobednika ovog književnog konkursa.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt