FKMS RADIO KNJAŽEVAC

„Ornamentalna baština – dvopređne čarape Srbije“

23/12/2020
čarape 8
U Etnografskom muzeju u Beogradu otvorena je izložba Dušice Živković; izloženi su eksponati iz zbirki beogradskog muzeja i Zavičajnog muzeja Knjaževac.

U onlajn umetničkom programu koji je uživo prenošen preko Jutjub stranice Etnografskog muzeja postavku su otvorili direktorka ove ustanove Tijana Čolak Antić Popović i Nebojša Bradić, predsednik Kreativne Srbije.

Izložba je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja načina izrade i ukrašavanja dvopređnih čarapa, kao dela narodnog kostima i ornamentalne baštine Srbije.
U postavci je izloženo 58 čarapa s kraja 19. i početka 20. veka, kao i u svetu jedinstvena kolekcija crteža dvopređnih čarapa i šara – 17 crteža i 78 tabli ornamenta.

„Ova kolekcija je neprocenjivo vredan deo kulturne baštine Srbije. Dvopređni ornamenti liče na slova ili simbole starih ili davno nestalih civilizacija, ali i na savremene QR kodove, kao da su matematički proračunati. Nama danas estetski deluju zadivljujuće. Za pletilje koje ih čuvaju i znaju da ih pletu na vunenim čarapama, oni svojim raskošnim oblikom i bojama progovaraju iz fantastičnog i mističnog sveta ornamentalne baštine i viševekovne tradicije. Ornamenti na čarapama su vekovima stvarani kroz generacije znanjem, umećem i veštinom pletilja i predstavljaju ne samo vrhunska zanatska dostignuća, već i unikatno umetničko delo anonimnog narodnog umetnika, jer se retko mogu naći dva para čarapa koje su ukrašavane istim šarama i ornamentnim kompozicijama“, ističe Dušica Živković u katalogu izložbe.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt