FKMS RADIO KNJAŽEVAC

Voćarstvo u Knjaževcu: Potencijala ima u podizanju zasada dunja i oraha

27/10/2020
unnamed
Poslednjih godina na teritoriji knjaževačke opštine voćari su najviše zainteresovani za podizanje voćnih zasada dunje i oraha, a optimalni rok za sadnju je novembar mesec, preporuka je poljoprivrednih savetodavaca.

Pre same sadnje, neophodna je dobra priprema zemljišta, duboko oranje – rigolovanje i agrohemijska analiza zemljišta, taj posao kako kažu, mora započeti mnogo ranije. Veoma je važno konsultovati se sa stručnjacima iz ove oblasti kako bi voćnjak bio pravilno zasađen, a rod dobar.

Agrohemijska analiza zemljišta je neophodna i zbog podsticaja, naime ukoliko vlasnik poljoprivrednog gazdinstva želi da konkuriše za državne subvencije, koje iznose 50% ili 65% (u zavisnosti od područja gde se nalaze zasadi) od ukupne vrednosti investicija mora da ima uverenje o izvršenoj analizi zemljišta.

Ova 2020. godina bila je dobra kada je u pitanju rod voća, a prinosi su šarenoliki, ističu iz PSSS “Poljoservis”Knjaževac. Rod voća zavisio je od sorte ali i od primene svih agrotehničkih mera. Bilo je i delova opštine gde je grad smanjio prinose, napominju stručnjaci.

Višnja je ove godine odlično rodila, prinosi su bili prosečno 10 tona po hektaru. Šljiva je imala jako dobar rod, po hektaru oko 20 tona. U toku je berba dunja i prema prvim procenama očekuje se odličan i kvalitetan rod.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja *


O nama

FKMS radio Knjaževac u najvećem delu svog programa afirmiše stvaralaštvo mladih, prateći kulturna dešavanje oko samog Festivala Kulture Mladih Srbije, ali i aktuelne dnevne informacije iz Knjaževca i okoline.
Radio se u etru emituje na 100 MHz FM.


Kontakt